Επισιτιστική κρίση: Η Τουρκία και η Ρωσία θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες με την Ουκρανία

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 14:13
UPD:14:14
REUTERS/BOGDAN CRISTEL
A- A A+

Η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να διεξαγάγουν συνομιλίες- με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ- με την Ουκρανία με στόχο την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, διασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευση των εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 

Πηγές της τουρκικής προεδρίας δήλωσαν χθες ότι η στρατιωτική της αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει λεπτομέρειες για έναν πιθανό ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα για εξαγωγή σιτηρών, μετέδωσε το Reuters. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass επιβεβαίωσε τα σχέδια για τις συνομιλίες, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Anadolu ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ τουρκικής και ρωσικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα ήταν «εποικοδομητικές και πολύ θετικές». 

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από «πείνα και εξαθλίωση» εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του αποκλεισμού της Ρωσίας στις αποστολές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν σημειώσει πρόοδο, με τις συνομιλίες να «βουλιάζουν» λόγω της άρνησης της Μόσχας να επιτρέψει στα πλοία να εγκαταλείψουν το κύριο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας και τον φόβο του Κιέβου να εκτεθεί σε περισσότερες επιθέσεις.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή