Η επιστροφή των BRICS: Ο Πούτιν «συναντάει» τους ηγέτες που δεν καταδίκασαν την εισβολή στην Ουκρανία

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 12:31
UPD:12:34
REUTERS/POOL
A- A A+

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να συμμετάσχει στην τηλεσύνοδο κορυφής των χωρών που απαρτίζουν την ομάδα BRICS. Θα είναι η πρώτη του συμμετοχή σε μεγάλη πολυμερή συνάντηση κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Παρών» θα είναι και Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ο οποίος αναμένεται να προωθήσει την να προωθήσει την παγκόσμια πρωτοβουλία ασφάλειας.

Τι θα ζητήσει ο Πούτιν

Οι χώρες που απαρτίζουν την ομάδα είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.  Κανένα από τα μέλη της δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας. Παράλληλα, τόσο η Κίνα- η οποία φιλοξενεί ουσιαστικά φέτος την σύνοδο- όσο και η Ινδία έχουν αυξήσει το εμπόριο με τη Ρωσία παρά τις διεθνείς κυρώσεις στη Μόσχα. Να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, και η Ινδία η έβδομη.

Στη συνάντηση ο Πούτιν ενδέχεται να ζητήσει από τις χώρες της ομάδας να δημιουργήσουν κοινές με τη Ρωσία εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τον περασμένο μήνα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ είχε δηλώσει ότι αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης του μπλοκ από τον ενεργειακό εφοδιασμό από «αναξιόπιστους εταίρους».

Η Ρωσία, η οποία έχει αποβληθεί από το διεθνές σύστημα τραπεζικών μεταφορών SWIFT, επιθυμεί να απομακρυνθεί από τη χρήση του δολαρίου, το οποίο θεωρεί το μέσο για την κυριαρχία των ΗΠΑ. Σε προηγούμενες συναντήσεις, οι χώρες της ομάδας BRICS έχουν συζητήσει μια τέτοια κίνηση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν «παγκόσμιο στασιμοπληθωρισμό» και επισιτιστική κρίση, και κάλεσε τους ηγέτες της ομάδας BRICS να συνεργαστούν για να σταθεροποιήσουν την οικονομία. Τον Απρίλιο, ο Σιλουάνοφ προέτρεψε τις χώρες της ομάδας BRICS να κανονίσουν εμπορικούς διακανονισμούς στα αντίστοιχα νομίσματά τους και να αποφύγουν τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό περιοδικό Russia Briefing.

Ο Τζινπίνγκ και η ινδική παραφωνία

Ο οικοδεσπότης Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι πιθανό να ζητήσει υποστήριξη από τους ηγέτες της BRICS για το όραμά του για μια εναλλακτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, το οποίο παρουσίασε τον Απρίλιο (Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ασφάλειας). 

Η κύρια πρόταση της Πρωτοβουλίας Παγκόσμιας Ασφάλειας υποστηρίζει ότι η αναζήτηση της «απόλυτης ασφάλειας» είναι αντιπαραγωγική. Αντιτίθεται στην οικοδόμηση «εθνικής ασφάλειας στη βάση της ανασφάλειας σε άλλες χώρες».

Η πρωτοβουλία του Κινέζου προέδρου μπορεί να έχει την υποστήριξη τον Πούτιν. Η Ινδία, ωστόσο, θα αμφισβητήσει ένα πλαίσιο ασφαλείας υπό την ηγεσία της Κίνας. Η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση καθώς περιορίζεται, από τη μία, από τη σχεδόν πλήρη εξάρτησή της από τα ρωσικά όπλα και από την άλλη από την αυξανόμενη ιδεολογική και πολιτική εγγύτητά της με τις ΗΠΑ.

Η αντίθεση της Ινδίας με την Κίνα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη, σχολιάζει το CNBC. Αν και μοιάζει η πολιτική τους για τον πόλεμο της Ουκρανίας, η Ινδία και η Κίνα λειτουργούν κάτω από πολύ διαφορετικές κοσμοθεωρίες.

Τι της χωρίζει: 

  • Η Ινδία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κίνα στα χερσαία σύνορά της στα Ιμαλάια.  
  • Η Ινδία εξαρτάται από τα ρωσικά όπλα. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά υποδηλώνουν ότι περίπου το 60% έως 85% του παλαιού αμυντικού εξοπλισμού της Ινδίας είναι ρωσικής κατασκευής. Ωστόσο, η Ινδία είναι επίσης ο κρίκος της στρατηγικής των ΗΠΑ για τον Ινδο-Ειρηνικό, μέσω της οποίας η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
  • Η Ινδία είναι επίσης βασικό μέλος της άτυπης ομάδας ασφαλείας Quad, η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Το Πεκίνο έχει επικρίνει την ομάδα, αποκαλώντας την «ασιατικό ΝΑΤΟ».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή