Από την έντυπη έκδοση
Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]
Ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης του, ακήρυχτου, ενεργειακού πολέμου κάνει η Μόσχα, φέρνοντας την Ευρώπη ενώπιον απειλής βαθιάς ενεργειακής κρίσης τον χειμώνα και αναγκάζοντάς την σε εσπευσμένη στροφή στη λιγνιτική παραγωγή.
Απόρριψη πρότασης
Μετά τη δραματική μείωση των ροών αερίου της Gazprom προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω του NordStream την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα απέρριψε χθες και την πρόταση του Κιέβου να αντισταθμίσει τις απώλειες αυξάνοντας την ενεργειακή τροφοδοσία της Ε.Ε. μέσω του ουκρανικού δικτύου αγωγών. Πρόκειται για κίνηση που ερμηνεύεται από τους διεθνείς αναλυτές ως πολιτικό μήνυμα του Κρεμλίνου για κλιμάκωση της πίεσης προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέσω σχεδίου «ενεργειακής ασφυξίας».
Στις δημοπρασίες που έγιναν χθες, η Gazprom επέλεξε να μην κλείσει επιπλέον χωρητικότητα για τη μεταφορά φυσικού αερίου τον Ιούλιο στην Ευρώπη μέσω των ουκρανικών αγωγών, και συγκεκριμένα μέσω του κόμβου Sudzha. H Gazprom έχει τη δυνατότητα να διοχετεύει 77,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα μέσω του Sudzha, αλλά κρατά τις ροές χαμηλά, περίπου στα 42 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, και με την απόρριψη της ουκρανικής προσφοράς έδειξε πως δεν σκοπεύει να τις αυξήσει ούτε τον επόμενο μήνα. Ο Ιούλιος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας, καθώς έχει προγραμματιστεί η πλήρης διακοπή λειτουργίας του αγωγού NordStream για «εργασίες συντήρησης» και οι ρωσικές ροές αερίου προς την Ευρώπη θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.
Ήδη, μετά τις μερικές διακοπές λειτουργίας της περασμένης εβδομάδας, οι ροές μέσω NordStream προς την Κεντρική Ευρώπη παραμένουν μειωμένες κατά 60%, ενώ χθες ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας για μία εβδομάδα και του TurkStream.
Άμεση συνέπεια ήταν η νέα εκτίναξη της ευρωπαϊκής τιμής του φυσικού αερίου κατά σχεδόν 7%, στα 127,75 ευρώ ανά MWh. Την περασμένη εβδομάδα, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις των ροών μέσω NordStream οι τιμές του αερίου είχαν εκτιναχθεί σχεδόν κατά 50% και παραμένουν κατά 300% υψηλότερες σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.
Γερμανία και Ιταλία καταγγέλλουν ανοιχτά τη Μόσχα ότι «εργαλειοποιεί» το φυσικό αέριο και η Κομισιόν έκανε λόγο για απροκάλυπτο ενεργειακό εκβιασμό από την πλευρά της Ρωσίας, το διά ταύτα όμως, όπως επισημαίνει το Bloomberg, είναι πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει πια ορατή απειλή βαθιάς ενεργειακής κρίσης τον επόμενο χειμώνα - μιας κρίσης που κατά τους αναλυτές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο.
Η απειλή αυτή ενεργοποιεί ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης, με τη Γερμανία να ανακοινώνει πρώτη γενικευμένη επιστροφή στην παραγωγή λιγνιτικής ενέργειας και έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την αύξηση των αποθηκευτικών χώρων αερίου. Στροφή στον λιγνίτη ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής και η Αυστρία, ενώ ανάλογα μέτρα σύμφωνα με το Reuters θα αποφασίσει εντός της εβδομάδας και η κυβέρνηση Ντράγκι στην Ιταλία.