Άλλο παρατηρητής, άλλο Υπουργός

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 10:22
UPD:10:26
ypergasias.gov.gr/
A- A A+

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v
.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Οι πολιτικοί φημίζονται για την προσπάθεια που καταβάλλουν να προσέχουν την «περιφέρειά τους». Ως ένα βαθμό μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο είναι θεμιτό. Στο υπουργείο Εργασίας όμως, ο Κωστής Χατζηδάκης, αποφάσισε να ανέβει «επίπεδο». Τώρα πια, δεν τίθεται θέμα «περιφέρειας». Τώρα τίθεται θέμα ευρύτερο, πιο συνολικό. Ας πούμε, για τους πολύπαθους συνταξιούχους, ο σημερινός υπουργός Εργασίας, θεωρεί εαυτόν ότι είναι μάλλον κάτι σαν ο «σωτήρας τους». Είναι εκείνος που ανέλαβε ένα τόσο κρίσιμο πόστο και εκεί που όλοι οι προηγούμενοι είχαν αποτύχει, αυτός βάλθηκε να τα καταφέρει.

Δεν εξηγείται διαφορετικά, πώς επί των ημερών του, όλα τα προβλήματα λύνονται. Να, για παράδειγμα οι απονομές των συντάξεων. Από ρεκόρ σε ρεκόρ «καλπάζουν» και το διατυμπανίζει ο  ίδιος όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Πάνω από 30.000 κύριες συντάξεις εκκαθαρίστηκαν τον Μάιο, ανάλογος αριθμός έρχεται και τον Ιούνιο. Τώρα, γιατί πάλι γκρινιάζουν αυτοί οι συνταξιούχοι, μάλλον ακούγεται σαν «φαλτσάρισμα» στην «ήρεμη μελωδία» της Σταδίου 29.

Ο νεότερος εχθρός, είναι οι εργατολόγοι. Α, και κάτι «εκπρόσωποι συνταξιούχων»,  αγνώστου προελεύσεως. Όλοι αυτοί κάνουν φασαρία. Διαρρέουν ότι οι νέες συντάξεις που απονέμονται, έχουν λάθη. Φέρνουν στην δημοσιότητα συγκεκριμένα παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία καταγράφονται απώλειες 200, 300, έως και 500 ευρώ ανά περίπτωση. Αδιανόητα πράγματα. Πώς τολμούν να διαταράσσουν την… ηρεμία στο υπουργικό γραφείο.

Γι’ αυτό και υπήρξε η χθεσινή «ηχηρή απάντηση». Για να μπουν τα πράγματα στην θέση τους. Οι εργατολόγοι γκρινιάζουν γιατί χάνουν την πελατεία τους. Όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι, που τώρα η σύνταξή τους απονέμεται fast track, θα μπορούσαν εν δυνάμει να είναι πελάτες στα εν λόγω δικηγορικά γραφεία. Μάλιστα, με ένα «γρηγορόσημο», οι εργατολόγοι θα μπορούσαν να «τρέξουν» τις συντάξεις αυτές στο παρελθόν, ώστε να εκδοθούν πιο γρήγορα.

Εδώ όμως, η κατάσταση βγαίνει εκτός ορίων. Δηλαδή, ολόκληρος υπουργός Εργασίας, με «Ενημερωτικό Σημείωμα», γνωστοποιεί στην Κοινή Γνώμη, ότι υπάρχει παραμάγαζο πέριξ του ΕΦΚΑ; Ότι κάποιοι… εργατολόγοι λυμαίνονται τον χώρο και μοιράζουν «γρηγορόσημα» για να απονεμηθούν οι συντάξεις των πελατών τους πιο γρήγορα; Μα καλά, ο κ. Χατζηδάκης τι κάνει εδώ και 18 μήνες στο εν λόγω υπουργείο; Πού βρισκόταν τόσο καιρό, με τα Πειθαρχικά Συμβούλια που σύστησε, να «μαγκώσει» τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους και να καθαρίσει τον ΕΦΚΑ από ένα τέτοιο απόστημα; Είναι δυνατόν να γνώριζε για… «γρηγορόσημα» και να περίμενε να του ασκήσουν κριτική για τις fast track συντάξεις, ώστε να προβεί σε αυτές τις αποκαλύψεις δια… ενημερωτικού σημειώματος;

Ο Υπουργός όμως, βρίσκεται σε αυτό το πόστο για να παίρνει αποφάσεις. Ενίοτε σκληρές αποφάσεις. Αν υπάρχει τέτοιο «κύκλωμα» που λυμαίνεται το χώρο, πρέπει να ξηλωθεί «χθες». Αυτή είναι η δουλειά του Υπουργού. Αλλιώς μπορεί να πάρει τη θέση του… παρατηρητή και να αναλώνεται σε διαπιστώσεις. Χρήσιμες είναι και αυτές!

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή