Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Με έντονες επιφυλάξεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο για τον αν θα εξυπηρετηθεί πραγματικά ο στόχος της πράσινης μετάβασης όσο και για τις επιβαρύνσεις σε μικρούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας άρχισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης νέων έργων Ανανεώσιμης Πηγών Ενέργειας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, χαρακτήρισε «τομή» και «μεγάλη μεταρρύθμιση» το συζητούμενο νομοσχέδιο και διαβεβαίωσε ότι «τακτοποιεί και θέτει τις βάσεις» για να πετύχει η Ελλάδα τους κλιματικούς στόχους της ενώ ταυτόχρονα ευνοεί την προσπάθεια απεξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Διαβεβαίωσε δε ότι οι ρυθμίσεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας συνάδουν με τους στόχους του REPowerEU για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Περιγράφοντας τις κύριες διατάξεις του νομοσχεδίου ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι επιταχύνεται ο χρόνος αδειοδότησης των νέων ΑΠΕ καθώς μειώνεται κατά μέσο όρο από 5 χρόνια σε μόλις 14 μήνες. Πρόσθεσε επίσης ότι η ενέργεια, η οποία θα παράγεται και δεν θα καταναλώνεται τη στιγμή της παραγωγής, θα αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί τις επόμενες ώρες. Ακόμη επισήμανε ότι δημιουργείται ένα πιλοτικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση, εγκατάσταση και λειτουργία πλωτών φωτοβολταϊκών.
ΣΥΡΙΖΑ: Το νομοσχέδιο δεν βοηθάει τον σκοπό της πράσινης μετάβασης
Στον αντίποδα η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα, επέρριψε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι επικαλείται μεν διάφορα ευρωπαϊκά εργαλεία αλλά είτε αποφεύγει να τα υιοθετήσει στο κείμενο του νομοσχεδίου, είτε τα μεταφέρει με αποσπασματικό και στρεβλό τρόπο «που δεν βοηθάει τον σκοπό της πράσινης μετάβασης». «Είναι φανερό ότι δεν πιστεύετε στην πράσινη μετάβαση» καταλόγισε στην κυβέρνηση η κυρία Πέρκα και την κατηγόρησε ότι δεν προτίθεται να πράξει «τίποτα από αυτά που χρειάζεται ένα σύγχρονο και εφαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο που θα αποσκοπεί σε ένα σύστημα αποτελεσματικό, με κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και μακροχρόνια προοπτική». Χαρακτήρισε επίσης το νομοσχέδιο «διοικητικό τερατούργημα τεχνικής φύσεως» και προειδοποίησε ότι υπάρχουν διατάξεις που θα προκαλέσουν περισσότερο την αύξηση των καθυστερήσεων, παρά την απλοποίηση των διαδικασιών.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Καίριο πλήγμα στους μικρούς παραγωγούς ενέργειας
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής, Γιώργος Αρβανιτίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τελειώνει» τους μικρούς παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά, «τόσο με την απαίτηση για εγγυητική επιστολή σε έργα ήδη κατατεθειμένα ως 500 KW, όσο και με τον περιορισμό του 5% που επιβάλλεται για ενίσχυση του ηλεκτρισμού στο δίκτυο, από έργα που ήδη έχουν πάρει προσφορά και όρους σύνδεσης». «Αποτελούν για εμάς και οι δύο επιλογές, καίρια πλήγματα στους μικρομεσαίους» κατήγγειλε ο κ. Αρβανιτίδης και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να «ξαναμοιράσει την τράπουλα». «Τινάζετε στον αέρα προγραμματισμούς και επιχειρηματικά σχέδια μικρών παραγωγών, γιατί δυστυχώς οι μικροί παραγωγοί είναι αυτοί που θα πρέπει να αναζητήσουν τώρα νέα κεφάλαια - 21.000 ευρώ ορίζετε για την εγγυητική - και μαζί με το αυξανόμενο κόστος λόγω του πληθωρισμού στην εκτέλεση του έργου, δυστυχώς διαμορφώνονται τεράστια προβλήματα στη δυνατότητά τους να κατασκευάσουν μικρά έργα» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του διατηρεί επιφύλαξη ως προς τη στάση του επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Οξεία κριτική στο νομοσχέδιο άσκησαν και τα μικρότερα κόμματα της Βουλής με τη βουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, να τάσσεται κατά της «εγκατάστασης γιγαντιαίων αιολικών πάρκων που οδηγούν σε καταστροφή δασικών εκτάσεων με αρνητικές επιδράσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων». Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης ο Βασίλειος Βιλλιάρδος χαρακτήρισε «πλήρως αδιαφανές» το νέο πλαίσιο για τη χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία παραγωγής ενέργειας από πλωτά φωτοβολταϊκά σε θαλάσσιο περιβάλλον. Σε ακόμη πιο σκληρό τόνο ο Κρίτων Αρσένης του ΜέΡΑ 25 σημείωσε ότι η κυβέρνηση «λαϊκίζει με τον όρο της απλοποίησης» αλλά ουσιαστικά δίνει «το πράσινο φως στη λεηλασία της φύσης».