Έκθεση-σοκ της FIFA για διαδικτυακή κακοποίηση άνω του 50% στους ποδοσφαιριστές

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 16:18
UPD:16:21
REUTERS/Arnd Wiegmann
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

του Παναγιώτη Κουμάνταρου

Η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά ποδοσφαιριστών, ενόψει και του επερχόμενου Μουντιάλ του Κατάρ, αποτελεί μείζον θέμα στον κόσμο του αθλήματος. 

Η FIFA δημοσίευσε ανεξάρτητη έκθεση - σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους - η οποία υπογραμμίζει τον αυξανόμενο βαθμό κακοποίησης ποδοσφαιριστών στις κοινωνικές πλατφόρμες κατά τη διάρκεια διεθνών τουρνουά και για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με τη FifPro, τη διεθνή ένωση ποδοσφαιριστών, έχει αναπτυχθεί ένα κοινό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της υποκίνησης μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Οι δύο ενώσεις θα προωθήσουν εργαλεία μετριοπάθειας για την καλύτερη προστασία των συμμετεχόντων στο τουρνουά κι εκπαιδευτική υποστήριξη, που περιλαμβάνει επίσης συμβουλές ψυχικής υγείας που θα παρέχονται στους παίκτες σε μελλοντικά τουρνουά FIFA.

«Δυστυχώς, αναπτύσσεται μια τάση στην οποία ένα ποσοστό από αναρτήσεις στα κοινωνικά κανάλια που απευθύνονται σε παίκτες, προπονητές, διαιτητές αγώνων και τις ίδιες τις ομάδες δεν είναι αποδεκτές: οποιαδήποτε μορφή διάκρισης δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. 

Η έκθεση της FIFA, η οποία χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθήσει περισσότερες από 400.000 αναρτήσεις σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των ημιτελικών και τελικών δύο διεθνών διοργανώσεων (Euro 2020 και Africa Cup of Nations 2021), διαπίστωσε ότι πάνω από το 50% των παικτών έχουν λάβει κάποια μορφή αρνητικών σχολίων, με μεγάλο μέρος αυτής της κακοποίησης να προέρχεται από την ίδια την πατρίδα τους.

Τα ομοφοβικά (40%) και τα ρατσιστικά (38%) σχόλια προκάλεσαν τις περισσότερες από τις καταχρήσεις, πολλές από τις οποίες παραμένουν αναρτημένες στους λογαριασμούς στους οποίους είχαν αρχικά κατευθυνθεί.

«Η διαδικτυακή κατάχρηση είναι ένα κοινωνικό ζήτημα και ως τομέας δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτή η νέα μορφή κακοποίησης και διάκρισης επηρεάζει τόσους πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των παικτών μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Fifpro, Ντέιβιντ Αγκάνθο.

«Έρευνες όπως αυτές οι εκθέσεις είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά πρέπει να οδηγήσουν σε δράση για την παροχή πρόληψης και θεραπείας. Είμαστε χαρούμενοι που αυτή η συνεργασία με τη FIFA είναι ένα εποικοδομητικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις