Βέλγιο: Διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας - Προβλήματα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 13:57
UPD:14:00
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος ζωής έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στο Βέλγιο, με αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των αναχωρήσεων από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και την αναστολή  δρομολογίων λεωφορείων σε όλη τη χώρα.

Τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας με τους διοργανωτές να αναμένουν έως και 70.000 διαδηλωτές.

Τα δρομολόγια των τρένων πραγματοποιούνται, εν μέρει για να μπορέσουν οι διαδηλωτές να μεταβούν στην πρωτεύουσα. Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών Zaventem, το πιο πολυσύχναστο στο Βέλγιο, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει στις επιβατικές πτήσεις να αναχωρήσουν γιατί οι κινητοποιήσεις αφορούν και το προσωπικό ασφαλείας. «Όλες οι πτήσεις αναχώρησης ακυρώνονται στις 20 Ιουνίου (...) Καλούμε όλους τους επιβάτες να μην έρχονται στο αεροδρόμιο τη Δευτέρα» έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου. Συνολικά 232 πτήσεις ακυρώθηκαν, με εξαίρεση μερικές πτήσεις μεταφοράς, επηρεάζοντας περίπου 30.000 αναχωρούντες επιβάτες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου. Οι εισερχόμενες εμπορικές πτήσεις επηρεάζονται επίσης, με μία στις τέσσερις να εκτελούνται.

Τα τρία μεγάλα συνδικάτα της χώρας - η Γενική Συνομοσπονδία (FGTB), η Χριστιανική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βελγίου (CSC) και η Συνομοσποδία των Φιλελεύθερων (CGSLB) - έκαναν έκκληση για μια εθνική ημέρα δράσης σήμερα για την υπεράσπιση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης.

Ο πληθωρισμός έφθασε στο 9% τον Ιούνιο στο Βέλγιο αντανακλώντας τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έχει πλήξει τις προμήθειες των σιτηρών και έχει προκαλέσει την εκτίναξη των τιμών στον τομέα της ενέργειας. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο δήλωσε ότι οι Βέλγοι εργαζόμενοι είναι περισσότερο προστατευμένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους στις πιο πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. επειδή οι μισθοί τους είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό. Ο ίδιος δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ότι η κυβέρνηση έχει επεκτείνει τα μέτρα για την μείωση του φόρου στις πωλήσεις φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή