Οι διαπραγματεύσεις τις οποίες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προτείνει με το Ιράν, ώστε η Τεχεράνη να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, μπορεί να είναι ωφέλιμες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών του στρατού σε δηλώσεις του που μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.
«Ο διάλογος με το Ιράν δεν είναι κατ' ανάγκην αρνητικός. Αν αποτύχει, θα οδηγήσει στην ενίσχυση των (διεθνών οικονομικών) κυρώσεων» σε βάρος της χώρας αυτής, εκτιμά ο στρατηγός Αμος Γιαντλίν.
«Το Ιράν θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μην βρεθεί απομονωμένο, όπως το Ιράκ και η Βόρεια Κορέα και η διεθνής οικονομική κρίση το καθιστά ακόμη πιο ευάλωτο στις διεθνείς πιέσεις», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν ως τον πλέον άσπονδο εχθρό του. Οι χώρες της Δύσης και το Ισραήλ τρέφουν υποψίες ότι η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.
Ο στρατηγός Γιαντλίν είπε παράλληλα ότι η Συρία «είναι έτοιμη για μια ειρηνευτική συμφωνία, αν το Ισραήλ συγκατατεθεί στους όρους της».
«Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ επιθυμεί μια αποχώρηση του Ισραήλ έως τα σύνορα που ίσχυαν πριν από τον πόλεμο του Ιουνίου του 1967 και κυρίως θα ευελπιστεί στην υποστήριξη των ΗΠΑ (...). Ωστόσο το θέμα είναι να γνωρίζουμε τί είναι έτοιμος να δεχθεί να ανταλλάξει», πρόσθεσε.
Έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Συρίας και Ισραήλ άρχισαν το Μάιο με την τουρκική διαμεσολάβηση αλλά έχουν διακοπεί από τον Ιούλιο, λόγω της εσωτερικής πολιτικής αστάθειας στο Ισραήλ.
Ισραήλ και Συρία παραμένουν σε κατάσταση πολέμου μετά τον πρώτο αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948. Πάγια επιδίωξη της Δαμασκού είναι να ανακτήσει τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέκτησε το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και τα προσάρτησε στο εβραϊκό κράτος το 1981. Περισσότεροι από 18.000 Σύροι, στην πλειοψηφία τους Δρούζοι, ζουν σε τέσσερις πόλεις του Γκολάν αρνούμενοι να αποκηρύξουν τη συριακή τους εθνικότητα.