«Ανώμαλη Προσγείωση»

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 07:00
REUTERS/REMO CASILLI
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

Θεωρητικά, είναι το καλοκαίρι του μεγάλου comeback για τον τουρισμό μετά το διετές μπλακ άουτ της πανδημίας. Πρακτικά, το καλοκαίρι εξελίσσεται στη μεγάλη ταξιδιωτική οδύσσεια ανά τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια: κάποιοι μιλούν ήδη για τη «σιωπηλή κρίση του τουρισμού» και κάποιοι προβλέπουν ακόμη και το τέλος της low cost ταξιδιωτικής αγοράς.

Προσώρας είναι η «μεγάλη παραίτηση», η δραματική έλλειψη προσωπικού σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες, που θέτει υπό αίρεση την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου μετά την πανδημία. Στα αεροδρόμια του Λονδίνου, του Άμστερνταμ, του Παρισιού, της Ρώμης και της Φραγκφούρτης οι ακυρώσεις πτήσεων είναι μαζικές λόγω της έλλειψης εργαζομένων. Shiphol και Gatwick έφθασαν σε όρια χάους και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν συρρίκνωση προγράμματος. Η easyJet ήταν η πρώτη από τις low cost αεροπορικές εταιρείες που έκοψε εκατοντάδες πτήσεις για τους θερινούς μήνες, και σε Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία και σκανδιναβικές χώρες το προσωπικό εδάφους προειδοποιεί με απεργίες τον Ιούλιο. Οι υπάρχοντες εργαζόμενοι δεν φθάνουν για να εξυπηρετήσουν την κίνηση, όσοι έφυγαν ή απολύθηκαν στην πανδημία δεν επιστρέφουν και οι νέοι δεν έρχονται.

Σύμφωνα με την Air Transport Action, στη διάρκεια της κρίσης του Covid χάθηκαν συνολικά 2,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία. Μόνο στην Ευρώπη οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν 600.000. Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως το προσωπικό εδάφους και δεν καλύπτονται παρά τα νέα κίνητρα: Στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, τα αεροδρόμια προσφέρουν αυξήσεις μισθών και μπόνους σε όσους υπαλλήλους φέρουν έστω κι έναν νέο εργαζόμενο. Σύμφωνα με το Reuters, ο λόγος που οι εργαζόμενοι δεν επιστρέφουν είναι απλός: Βρήκαν καλύτερες δουλειές, ή τουλάχιστον δουλειές με ίδιες αμοιβές και λιγότερα βάρη και ευθύνες. Η ΛΎΣΗ δείχνει επίσης απλή: Ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών και κίνητρα. Εάν όμως αυτό συμβεί, ουδείς εγγυάται ότι θα επιβιώσει το μοντέλο της low budget ταξιδιωτικής αγοράς που «απογείωσε» την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία στην προ Covid εποχή...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή