Κόσοβο: Η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το σχέδιο των έξι σημείων του ΟΗΕ

Λέει ο Ντάνιελ Φριντ
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 10:25
EPA/VALDRIN XHEMAJ

A- A A+

«Στην κυβέρνηση του Κοσόβου εναπόκειται εάν θα δεχθεί το σχέδιο έξι σημείων των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος είχε χθες, στην Πρίστινα, επαφές με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα.

«Η κυβέρνηση του Κοσόβου είναι μια κυβέρνηση ενός κυρίαρχου κράτους, που θα πρέπει να ακούει τους άλλους, αλλά να αποφασίζει μόνη της για τα κρατικά της συμφέροντα», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

Ο ίδιος περιέγραψε το σχέδιο έξι σημείων των Ηνωμένων Εθνών ως «προσωρινή λύση» και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τη «στήριξη και τη φιλία της προς την κυβέρνηση του Κοσόβου».

Ο Ντάνιελ Φριντ προέτρεψε, επίσης, την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στο Κόσοβο, την EULEX, να αναπτυχθεί το συντομότερο δυνατό, σε όλη την επικράτεια του Κοσόβου, σε συνεργασία με την κυβέρνησή του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείξει ότι όποτε έχετε κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας ότι κρατάμε πάντα το λόγο μας», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις.

Οι «μαραθώνιες» συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας μεταξύ των κ.κ. Σεϊντίου και Θάτσι με Δυτικούς διπλωμάτες δεν κατέληξαν σε μια κάποιου είδους λύση για την πρόταση έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν Κι-Μουν, για το Κόσοβο, η οποία καθορίζει- μεταξύ άλλων- τα δικαιώματα των Σέρβων στις περιοχές όπου αποτελούν πλειοψηφία.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν δεν βρεθεί κάποια λύση στις συνομιλίες της ηγεσίας του Κοσόβου με το Ντάνιελ Φριντ, είναι απίθανο να αλλάξει η Πρίστινα τη στάση της απέναντι στην πρόταση αυτή των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά επίσης την αναδιαμόρφωση της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο, της UNMIK και της ανάπτυξης της EULEX.

Οι αναλυτές στην Πρίστινα επισημαίνουν ότι η αποδοχή αυτού του σχεδίου θα σήμαινε ότι η ηγεσία του Κοσόβου χάνει την κυριαρχία της στο Βορρά, όπου κατοικούν κυρίως οι Σέρβοι.

Οι ίδιοι λένε ότι η κυβέρνηση και ο πρόεδρος του Κοσόβου ζητούν εγγυήσεις ότι η αποδοχή αυτού του σχεδίου δεν θα σημάνει τυχόν διχοτόμηση του Κοσόβου στο μέλλον ή απώλεια της κυριαρχίας στο βόρειο Κόσοβο.

Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης στην Πρίστινα μεταδίδουν, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, ότι η πρόταση αυτή των Ηνωμένων Εθνών «δεν μπορεί να αλλάξει».

Επισημαίνουν δε πως, εφόσον δεν φαίνεται κάποια άμεση λύση στον ορίζοντα, το πιο πιθανό είναι να περιμένει η ηγεσία του Κοσόβου να δει το επόμενο «βήμα» της Νέας Υόρκης και των Βρυξελλών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή