ΠΑΣΟΚ: Στις συνεδριάσεις της ΚΕΔ η Μονή Βατοπεδίου

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 12:54
UPD:13:30
A- A A+

Συμμετοχή της Μονής Βατοπεδίου σε συσκέψεις της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου μαρτυρούν πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της ΚΕΔ που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ.

Επικαλούμενο τα πρακτικά, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως δύο εκπρόσωποι της Μονής συμμετείχαν στη σύσκεψη την 21η Ιουλίου 2005, οπότε συζητήθηκε το αίτημα της Μονής για ανταλλαγή εκτάσεων, όπως επίσης και η θετική εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης που συστήθηκε για να εξετάσει την πρόταση.

Σύμφωνα με τα πρακτικά λαμβάνοντας το λόγο, ο μοναχός Αρσένιος αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής και των βακουφίων, και είπε: «Επελήφθη το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της διεύθυνσης Ανταλλάξιμης Περιουσίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του υπουργείου Γεωργίας και προχωρούμε στην ανταλλαγή. Χαρά μας θα είναι να περάσει αυτή η περιουσία στην ΚΕΔ και να προχωρήσει η υλοποίηση του Προγράμματος της περιοχής. Στην περιοχή βρίσκεται η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και η παρουσία του Δημοσίου σ’ ένα νευραλγικό σημείο, όπως είναι η Θράκη, είναι απαραίτητη. Περίπου 3000 στρέμματα θα δοθούν στην ΚΕΔ και θα δοθούν και 23000 στρέμματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Αναφέρεται επίσης η εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔ, Γεωργίου Ξηραδάκη: «Το ακίνητο που ουσιαστικά περιέρχεται στο Δημόσιο είναι ένα καταπληκτικό ακίνητο που μπορεί να συνδυαστεί με μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής. Όσον αφορά το θέμα της ανταλλαγής, νομίζω ότι με την εξουσιοδότηση αυτή, θα μπορέσουμε να επισπεύσουμε τις εκτιμήσεις και να επανέλθουμε για τις οριστικές αποφάσεις».

Τέσσερις μήνες αργότερα, ο Αρσένιος παρευρίσκεται σε νέα συνεδρίαση όπου διαπιστώνεται πως οι υπηρεσιακές εκτιμήσεις σχετικά με τα ακίνητα που θα παραχωρηθούν στη Μονή στη Θεσσαλονίκη, υπολείπονται αρκετά εκείνων του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών. «Ποιος νόμος μπορεί να καταργήσει τις υπηρεσίες σας;» αναφέρει ο π. Αρσένιος. «Στην πραγματικότητα μιλάμε για κατάργηση των δυνατοτήτων που έχει η υπηρεσία σας να εκτιμά και να διαπραγματεύεται και να πολιτεύεται ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου». Η συνεδρίαση κλείνει με τον Αρσένιο να δέχεται να γίνει η ανταλλαγή βάσει της εκτίμησης του ΣΟΕ.

Αναφορικά με την παρουσία εκπροσώπων της Μονής σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔ, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Γεώργιος Ξηραδάκης, στη δική του κατάθεση στην Επιτροπή, διευκρίνισε πως ο ίδιος, ως πρόεδρος της Εταιρείας, συνήθιζε να καλεί «το άλλο μέρος», όταν συζητούνταν υποθέσεις που αφορούσαν τις σχέσεις της ΚΕΔ και άλλους φορείς. «Έχω φωνάξει κατά καιρούς, τον δήμαρχο Βριλησσίων, τον δήμαρχο ¶ρτας, τον δήμαρχο Παλαιοκαστρίτσας», ανέφερε ο μάρτυς και πρόσθεσε πως ο γέροντας Αρσένιος πρέπει να ήρθε στην Εταιρεία πέντε φορές το πολύ στους 15 μήνες».

Όπως είπε, οι διαφορές στις εκτιμήσεις των ακινήτων που παρατηρήθηκαν σε σχέση με εκείνες του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, δεν ήταν μεγάλες - και σε κάθε περίπτωση, ακολουθήθηκαν εκείνες του ΣΟΕ, όπως ορίζει ο νόμος.

Ερωτηθείς εξάλλου, γιατί η ΚΕΔ δεν χρησιμοποίησε δικό της τοπογράφο στην καταγραφή των ακινήτων, αφήνοντας το καθήκον αυτό στη Μονή, ο μάρτυς έδωσε την ίδια απάντηση με τον Ι. Παυλίδη που προσυπέγραψε τα τοπογραφικά για λογαριασμό της ΚΕΔ, ύστερα από τυπικό έλεγχο: «Η Μονή είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και οι ανταλλαγές, στην περίπτωση αυτή, θεωρούνται πως γίνονται “Δημόσιο με Δημόσιο”. Εκεί υπάρχει και μια καλή πίστη». Αντίστοιχα, συμπλήρωσε, «υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που λέει ότι για ανταλλαγές με το Δημόσιο, θα πρέπει να ακολουθούνται οι εκτιμήσεις του ΣΟΕ».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή