Σ. Πέρες: Εφικτή η ειρήνη με τους Παλαιστινίους

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 13:08
A- A A+

Την εκτίμησή του ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, σε συνέντευξή του στο BBC.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο. Δεν βλέπω καμία αντίθεση», δήλωσε ο Πέρες και πρόσθεσε: «έχουμε μια καλή ευκαιρία να επιτύχουμε μια συνολική ειρήνη στη Μέση Ανατολή όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μας με τους Παλαιστίνιους», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας μετά τη νίκη του Ομπάμα, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Ο ισραηλινός πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι μέσα στον επόμενο χρόνο υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους.

«Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εδάφη, αλλά θα θέλαμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα εξασφαλίσουμε ειρήνη. Δεν είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εδάφη για να λάβουμε ρουκέτες», δήλωσε, κατηγορώντας εμμέσως τη Χαμάς ότι δρα εναντίον της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Σε ερώτηση σχετικά με το Ιράν, ο Σιμόν Πέρες δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες με την Τεχεράνη, όπως προτείνει ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος, «αλλά οι συνομιλίες πρέπει να έχουν έναν στόχο», προειδοποίησε, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι έχει «όχι μόνο πυρηνικούς, αλλά και ιμπεριαλιστικούς στόχους» για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή