Γιατί ο αμερικανικός στρατός ακούει μία σφυρίδα

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 15:03
UPD:15:08
Shutterstock
A- A A+

Σκελετοί φαλαινών «φρουρούν» την ακτογραμμή της Φουερτεβεντούρα στα Κανάρια Νησιά, σε μία σκληρή υπενθύμιση των καταστροφικών επιπτώσεων, που έχουν τα στρατιωτικά συστήματα σόναρ. Τα σόναρ πλοίων και υποβρυχίων θεωρούνται απειλητικά για τις φάλαινες, αφού προκαλούν σύγχυση και τις οδηγούν στις ακτές. 

Η εχθρική αυτή στις φάλαινες τεχνολογία, ωστόσο, σύντομα μπορεί να έχει έναν ανταγωνιστή. Η Λόρι Αντορνάτο, project manager του οργανισμού ερευνών Darpa του αμερικανικού στρατού, πιστεύει ότι θα μπορούσε να εντοπίσει υποβρύχια δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σε φυσικούς ήχους αντί στα σόναρ. «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε όλους τους φυσικούς ήχους ως θόρυβο ή παρέμβαση και προσπαθούμε να τους απομονώσουμε. Δεν θα ήταν καλύτερο να τους αξιοποιήσουεμ και να δούμε αν μας δίνουν κάποια σήματα;» λέει στο BBC. 

To project της, Persistent Aquatic Living Sensors (Pals), «κρυφακούει» θαλάσσια ζώα με στόχο να εντοπίσει μέσω αυτών θαλάσσιες απειλές. Τα υφιστάμενα συστήματα σόναρ που χρησιμοποιεί ο στρατός για να εντοπίζει υποβρύχια δραστηριότητα εχθρών λειτουργούν μόνο για λίγες σε μία μικρή έκταση. Το σύστημα Pals θα μπορούσε αντιθέτως να καλύπτει μία πολύ μεγαλύτερη περιοχή για μήνες.

Η Λόρεν Σέρουμπιν είναι επικεφαλής ερευνήτρια της ομάδας Grouper Guard στο Πανεπιστήμιο Florida Atlantic και εργάζεται πάνω σε σφυρίδες «γολιάθ». Τα τεράστια αυτά ψάρια ζυγίζουν έως και 300 κιλά, είναι συνηθισμένα στα αμερικανικά νερά και βγάζουν δυνατούς ήχους. Η ομάδα προσπαθεί να ξεχωρίσει προειδοποιητικούς ήχους για εχθρική δραστηριότητα, όπως θα έκανε κάποιος που θα είχε έναν σκύλο φύλακα και  θα περίμενε αυτός να γαυγίσει σε περίπτωση εντοπισμού ενός εισβολέα. Πολύ χαρακτηριστικούς ήχους επικοινωνίας βγάζουν και οι γαρίδες, οι οποίες είναι επίσης στο μικροσκόπιο του στρατού και των επιστημόνων. 

Είναι βέβαια πολύ δύσκολο να ερμηνέψει κανείς τους ήχους, αλλά τόσο ο Darpa όσο και το Πανεπιστήμιο Florida Atlantic προσπαθούν να αναπτύξουν σχετικό αλγόριθμο. 

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή