Περικοπές ρωσικού αερίου - Κομισιόν: Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 22:17
UPD:22:30
REUTERS/Agencja Gazeta
A- A A+

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο μετά τη μείωση σήμερα από τη Ρωσία των προμηθειών φυσικού αερίου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Βάσει της ανταλλαγής πληροφοριών με τις εθνικές αρχές σήμερα το πρωί, μέσω της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο, δεν υπάρχει ένδειξη άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια του εφοδιασμού", δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες και οι εθνικές αρχές των χωρών παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Η Ρωσία με ιδιάφορα προσχήματα  κλείνει τη στρόφιγγα της ροής προς την Ευρώπη.

Αυτήν την εβδομάδα  το αέριο που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, μειώθηκε κατά 60% με την Gazprom να υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται σε δυσκολίες με τις τουρμπίνες του γερμανικού ομίλου Siemens λόγω των δυτικών κυρώσεων. Η γερμανική πλευρά απέρριψε το επιχείρημα  με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να κάνει λόγο για «πολιτικό παιγνίδι» της Μόσχας.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, δήλωσε χθες ότι οι παραδόσεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο από τους συμφωνημένους όγκους.

 Από την πλευρά του ο επικεφαλής του φορέα διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας, Σέργι Μακογκόν είπε ότι οι περικοπές φυσικού αερίου ισοδυναμούν με «εκβιασμό της ΕΕ».

 

«Παίζουμε σύμφωνα με τους κανόνες μας»

Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, υπεραμύνθηκε σήμερα των επιλογών του ομίλου του, που συνεχίζει να μειώνει τις παραδόσεις του στην Ευρώπη στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

"Το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε σύμφωνα με κανόνες που δεν έχουμε φτιάξει", δήλωσε ο Μίλερ στη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

 Ο ίδιος τόνισε: «Οι Ευρωπαί"είπαν πως τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια δεν είναι απαραίτητα, άρα δεν είναι απαραίτητα... έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας απέναντί σας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή