Βαθύς, λυρικός στοχασμός

«Η Κλέφτρα των Φρούτων» || εκδόσεις Gutenberg
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 12:05
UPD:13:07
A- A A+

Το μυθιστόρημα «Η Κλέφτρα των Φρούτων -Ή απλό ταξίδι στην ενδοχώρα» του Πέτερ Χάντκε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου.

Ποια είναι η κλέφτρα των φρούτων, και ποια η ενδοχώρα όπου ένας ηλικιωμένος αφηγητής αποφασίζει να ταξιδέψει, αφήνοντας πίσω του τον Κόλπο του Κανένα; Τι συνδέει τα δύο πρόσωπα και πώς συμπίπτουν οι πορείες τους; Και γιατί αυτός ο «παράνομος» ταξιδιώτης συγχωνεύει τη φωνή του με τον πολυταξιδεμένο πατέρα της κλέφτρας, έναν «παραβάτη»;

«Ναι, θα την έβλεπα επιτέλους την Κλέφτρα των Φρούτων μου, όχι σήμερα, όχι αύριο, αλλά σύντομα· θα ερχόμουν μαζί της πρόσωπο με πρόσωπο, θα την έβλεπα ολόκληρη κι όχι απλώς κομματιαστά, σαν αποσπάσματα της φαντασίας μου, όπως την έβλεπαν τα γέρικα μάτια μου όλα τα προηγούμενα χρόνια, συνήθως πολλά μαζί, κι από μακριά πάντα· και θα με κέντριζε γι’ άλλη μια φορά. Για μια τελευταία φορά;
Καλά, το ξέχασες ότι δεν είναι σωστό να μιλάς για μια “τελευταία φορά”,  όπως δεν είναι σωστό να μιλάς για ένα “τελευταίο ποτήρι κρασί”; Κι όταν το κάνεις, τότε να το κάνεις όπως ένα παιδί, που όταν του ’χουν επιτρέψει “μια τελευταία φορά!” (πάνω στην κούνια, ας πούμε, ή στην τραμπάλα), φωνάζει: “Άλλη μία! Τελευταία!”, και μετά: “Κι άλλη μία! Τελευταία!” Φωνάζει; Αλαλάζει!» 

Το «τελευταίο έπος» του Χάντκε  -βραβευμένου με Νόμπελ το 2019,  είναι ένα μυθιστόρημα-γρίφος, γεμάτο ευρηματικές προσωποποιήσεις και εικόνες, ένας μονοφωνικός λόγος πίσω από μια πολυπρόσωπη ιστορία, ένας βαθύς, λυρικός στοχασμός για τη γραφή, τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας, τη φύση και την αξία των απλών πραγμάτων στη ζωή.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς