«Μόνο το Δασαρχείο μπορεί να χαρακτηρίσει την έκταση στην Ουρανούπολη»

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 21:32
A- A A+

Τη θέση πως δεν μπορεί να έχει ισχύ η γνωμοδότηση περί δασικής έκτασης που αφορά τα 8.600 στρέμματα στην Ουρανούπολη χωρίς χαρακτηρισμό του δασάρχη εξέφρασε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Ανάπτυξης Σταύρος Σαγρής.

«Η έκταση των 8600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, δεν έχει χαρακτηρισθεί -ούτε συνιστά χαρακτηρισμό η γνωμοδότηση που προσυπέγραψε ο υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης, πως αποτελεί "δασική έκταση". Αρμόδιος για να προβεί σε μια τέτοια εκτίμηση, είναι μόνον ο δασάρχης» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Πρόσθεσε πως η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου, Χριστόδουλου Μπότσιου, ότι η έκταση αποτελεί «εποικιστική δασική έκταση και όχι δάσος» δεν είναι δεσμευτική για το δασαρχείο, μπροστά στο οποίο θα βρεθεί ο αγοραστής της έκτασης, σε περίπτωση που θα θελήσει να την αξιοποιήσει.

Με δεδομένη την απόφαση του Κώστα Κιλτίδη να αποδεχθεί την γνωμοδότηση Μπότσιου, αποστέλλοντάς την στα αρμόδια δασαρχεία, ως «υποχρεωτική για τη Διοίκηση», ο κ. Σαγρής εκλήθη επανειλημμένως να αξιολογήσει το υποχρεωτικό της εφαρμογής της.

«Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι αυτή τη γνωμοδότηση την στέλνει στο Δασαρχείο, ως πρόταση χαρακτηρισμού» ανέφερε.

Εκτίμησε πάντως πως η έκταση είναι όντως δασική - τουλάχιστον ως τέτοια έχει χρησιμοποιηθεί στην πράξη εκ μέρους του Δημοσίου - άρα η προστασία της είναι περιορισμένη σε σχέση με το καθαυτό δάσος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή