Ύποπτος που συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας που άρχισε να διενεργείται αφού εξαφανίστηκαν πριν από δέκα ημέρες ο Βρετανός δημοσιογράφος Ντομ Φίλιπς και ο Βραζιλιάνος ειδικός στις υποθέσεις των αυτοχθόνων Μπρούνου Αραούζου Περέιρα ομολόγησε πως ήταν συνεργός στη δολοφονία και την ταφή των πτωμάτων τους και οδήγησε τις αρχές σε τοποθεσία όπου ανασύρθηκαν «ανθρώπινα λείψανα», ανακοίνωσε χθες Τετάρτη αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας.
«Χθες (σ.σ. προχθές Τρίτη) το βράδυ αποσπάσαμε την ομολογία του πρώτου από τους δύο υπόπτους που συνελήφθησαν (...), μας αφηγήθηκε λεπτομερώς πώς διαπράχθηκε το έγκλημα και μας είπε πού είχαν θαφτεί τα πτώματα», εξήγησε ο Εντουάρντου Αλεσάντρ Φόντσις, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην πολιτεία Αμαζόνας, τονίζοντας πως ο ύποπτος ομολόγησε ότι ήταν συνεργός στο «έγκλημα», χωρίς να διευκρινίσει τον ρόλο του.
«Έγιναν ανασκαφές επιτόπου, οι έρευνες θα συνεχιστούν, όμως ήδη βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα», είπε.
«Αφού μπορέσουμε να επαληθεύσουμε με τη συνδρομή ιατροδικαστικών πως πράγματι πρόκειται για υπολείμματα των πτωμάτων του Ντομ Φίλιπς και του Μπρούνου Περέιρα, θα τα παραδώσουμε στις οικογένειες», πρόσθεσε.
Μερικές ώρες πριν από τη ανακοίνωση αυτή, τηλεοπτικές κάμερες κατέγραφαν τον έναν από τους δύο υπόπτους καθώς εξερχόταν από αστυνομικό τμήμα και οδηγείτο με πλεούμενο στον τόπο των ερευνών των δυνάμεων επιβολής της τάξης.
Ο πρώτος ύποπτος, ο Αμαρίλντου ντα Κόστα ντε Ολιβέιρα, αλιέας, 41 ετών, συνελήφθη την 7η Ιουνίου. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως τον είδαν να κινείται με ορμή προς την κατεύθυνση που είχε πάρει η βάρκα του Ντομ Φίλιπς και του Μπρούνου Περέιρα πριν από την εξαφάνισή τους. Ο δεύτερος ύποπτος, ο Οζενέι ντα Κόστα ντε Ολιβέιρα, αδελφός του πρώτου, συνελήφθη προχθές Τρίτη το βράδυ διότι τον βάραιναν υποψίες πως «ενεχόταν στην υπόθεση», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία.
Την Κυριακή, οι αρχές ανακοίνωναν πως βρήκαν ατομικά είδη των δύο αγνοουμένων.
Επικίνδυνη ζώνη
Ο Βρετανός δημοσιογράφος και ο Βραζιλιάνος ειδικός θεάθηκαν για τελευταία φορά την 5η Ιουνίου, κατά τη διάρκεια περιήγησής τους στη ζώνη της Κοιλάδας του Ζαβαρί.
Η περιοχή αυτή, κοντά στα σύνορα με το Περού και την Κολομβία, έχει τη φήμη πως είναι πολύ επικίνδυνη: εκεί γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη αλιεία, παράνομη υλοτομία, παράνομη εξόρυξη χρυσού.
Έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε άξονα στρατηγικής σημασίας για συμμορίες διακινητών ναρκωτικών, που μεταφέρουν μέσω ποτάμιων οδών κοκαΐνη και κάνναβη που παράγονται στις γειτονικές χώρες.
Συγγραφέας δεκάδων ρεπορτάζ για την περιοχή του Αμαζονίου, ο Ντομ Φίλιπς, 57 ετών, αποφάσισε να περιηγηθεί στην περιοχή μια ακόμη φορά στο πλαίσιο έρευνας που έκανε για να γράψει βιβλίο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Μπρούνου Περέιρα, 41 ετών, ειδικός και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ιθαγενών λαών, ήταν για χρόνια στέλεχος στη βραζιλιάνικη δημόσια υπηρεσία για τις υποθέσεις των αυτοχθόνων (FUNAI).
Διετέλεσε επικεφαλής του παραρτήματός της στην Αταλάια ντου Νόρτε (βορειοδυτικά), όπου επέστρεφαν οι δύο άνδρες προτού εξαφανιστούν, καθώς και προγράμματος προστασίας απομονωμένων φυλών αυτοχθόνων στην Κοιλάδα του Ζαβαρί.
«Αντιπαθής»
Πατέρας τριών παιδιών, ο Μπρούνου Περέιρα είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές από ανθρώπους που επιδίδονταν σε παράνομη υλοτομία, παράνομη αλιεία ή παράνομη εξόρυξη χρυσού και καταπατούσαν προστατευόμενες περιοχές.
Εγκατεστημένος στη Βραζιλία 15 χρόνια, συνεργάτης μεγάλων εφημερίδων όπως η Guardian ή η Washington Post, ο Ντομ Φίλιπς ήταν παντρεμένος με Βραζιλιάνα και είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για να υιοθετήσουν παιδί.
Η εξαφάνισή τους προκάλεσε έντονη συναισθηματική φόρτιση σε όλο τον κόσμο, με αντιδράσεις πολιτικών πρώτης γραμμής και διασημοτήτων, όπως τα μέλη του ιρλανδικού συγκροτήματος της ροκ U2.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που τάσσεται υπέρ της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων χρυσού και γαιών σε προστατευόμενες περιοχές των αυτοχθόνων στον Αμαζόνιο, επικρίθηκε διότι χαρακτήρισε την περιήγηση των δύο ανδρών στην περιοχή «περιπέτεια που δεν θα πρότεινε».
Νωρίτερα χθες Τετάρτη, είπε πως ο Ντομ Φίλιπς ήταν «αντιπαθής» στην περιοχή, διότι είχε γράψει «πολλά ρεπορτάζ εναντίον των χρυσωρύχων, για το περιβάλλον».
«Σε αυτή την ιδιαίτερα απομονωμένη περιοχή, πολύς κόσμος δεν τον συμπαθούσε. Έπρεπε να είχε πάρει περισσότερες προφυλάξεις (...) Εκεί πέρα έχει πειρατές στον ποταμό, είναι απρονοησία να πηγαίνεις χωρίς να είσαι οπλισμένος», πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κανάλι της δημοσιογράφου Λήδας Νάγκλε στην πλατφόρμα YouTube.
Η βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία ερευνά την ενδεχόμενη ανάμιξη τρίτου προσώπου και είναι πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις, σύμφωνα με τον κ. Φόντσις.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters