Αναζητείται το… momentum των εκλογών

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 07:00
Eurokinissi/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected] 

Μέσα σε ένα περιβάλλον προκλήσεων η συζήτηση για τον χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης δεν λέει να κοπάσει. Με το μεγάλο ερώτημα να είναι αν μπορεί αυτή η μακρόσυρτη προεκλογική περίοδος να συνεχιστεί για έναν ακόμα χρόνο ή θα επιχειρηθεί ένας φθινοπωρινός εκλογικός αιφνιδιασμός.

Σίγουρα το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι… ξέγνοιαστο από πολιτικής σκοπιάς. Από τη μια πλευρά είναι η πορεία των τιμών που προβληματίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από την άλλη, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς η Άγκυρα συντηρεί τους υψηλούς τόνους.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό ρευστότητας τα κομματικά επιτελεία ανεβάζουν ταχύτητες, βάζοντας… διλήμματα στον δρόμο προς τις επόμενες κάλπες. Δεδομένο είναι πως οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, ωστόσο είναι εμφανές πως όσο πιο κοντά θα έρχεται το φθινόπωρο τόσο θα «φουντώνει» η συζήτηση για το timing της επόμενης αναμέτρησης. Και ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες πολιτικές «αψιμαχίες», με τις συζητήσεις να αφορούν τόσο το διακύβευμα της κάλπης όσο και το μετεκλογικό τοπίο.

Δεν αποτελεί μυστικό πως πρόκειται για μια δύσκολη «εξίσωση», καθώς στους σχεδιασμούς των πολιτικών μονομάχων πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο εκλογικός νόμος. Οι επόμενες εκλογές -όποτε κι αν προκηρυχθούνθα γίνουν με την απλή αναλογική και σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση, τα κόμματα θα ξαναδώσουν «ραντεβού» με τους πολίτες στις κάλπες.

Προς το παρόν τα κομματικά επιτελεία επιδίδονται στο δύσκολο «άθλημα» της κατάρτισης ψηφοδελτίων, ενώ οι βουλευτές ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν τις… ήσυχες ημέρες του Αυγούστου για να μπουν πιο εντατικά στο κυνήγι του σταυρού. Ωστόσο, μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθεί και φέτος ο Ουμπέρτο Έκο πως τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις…

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή