Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αντιρρήσεις Λιανού στην πρόταση Γεωργιάδη για αντιπρόεδρο

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 15:58
UPD:16:00
A- A A+

Αντιρρήσεις για την πρόταση διορισμού της Χαρίκλειας Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού  έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Λιανός. Η είδηση αυτή πυροδότησε μια ευρεία συζήτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου τελικά υπέρ του διορισμού ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση.

Όπως αναφέρθηκε, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξέφρασε την αντίρρησή του για την πρόταση αυτή, τόσο τηλεφωνικά, όσο και με επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό στη σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση, τη σχετική επιστολή είχαν παραλάβει και βουλευτές που είναι μέλη της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι την επιλογή του αντιπροέδρου την κάνει η κυβέρνηση. Και σχολίασε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει και αυτός την υποχρέωση να συνεργαστεί με τις επιλογές της κυβέρνησης και της Βουλής, για να προσθέσει πως «όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί, παραιτείται. Είναι τόσο απλό».

Ο κ. Γεωργιαδης επανήλθε στο θέμα λίγο αργότερα, λέγοντας «δεν έχω κανένα πρόβλημα να εκφράσω δημόσια - αφού δημόσια εδόθη αυτή η επιστολή από τον κ. Λιανό - την πολύ μεγάλη μου δυσαρέσκεια για την πράξη του, κυρίως διότι απαγορεύεται να αναφέρει οποιοδήποτε μέλος της Επιτροπής οτιδήποτε αφορά σε εν εξελίξει υποθέσεις της Επιτροπής. Αυτό απαγορεύεται ρητώς από τον νόμο». Μάλιστα, σημείωσε «και εγώ μπορεί μέσα στο υπουργικό συμβούλιο να συνεργάζομαι με ανθρώπους που μπορεί να μην τους συμπαθώ τόσο πολύ, δεν είναι αυτός λόγος για να επιβάλω στον πρωθυπουργό τη δική μου άποψη».

Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης, που σημείωσε πως «έρχεται ο κ. Λιανός και πρακτικά λέει ότι αυτός που φταίει και δεν έχει βγει το πόρισμα για τις τράπεζες, είναι η κ. Νικολοπούλου. Αυτό λέει ο κ. Λιανός στην επιστολή του. Είναι μεγάλο το πρόβλημα. Είναι μεγάλο το θέμα να κατηγορεί ο πρόεδρος της Επιτροπής - που εσείς επιλέξατε - την υπάλληλο - διευθύντρια». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε δελτίο τύπου από τις 25 Νοεμβρίου του 2020, για ενημέρωση σχετικά με την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα. Όπως είπε, ουσιαστικά εκεί η Επιτροπή απαντούσε ότι «έχουμε ξεκινήσει μια έρευνα από το 2019 και σε άλλες χώρες κρατάει 15 μήνες και μη μας κατηγορείτε, και εμείς ξεκινήσαμε τον έλεγχο εκεί για τις εναρμονισμένες πρακτικές και τις χρεώσεις που κάνουν οι τράπεζες αυτές τις τεράστιες». Για να προσθέσει ο κ. Πολάκης, «έναν χρόνο μετά λέει "μη μας κατηγορείτε, τελειώνουμε". Μέχρι σήμερα πόρισμα δεν έχει βγει».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, ο Χ. Καστανίδης υπενθύμισε πως ο κ. Λιανός επιλέχθηκε από την κυβέρνηση. Και συνέχισε λέγοντας «μου κάνει εντύπωση ότι ο κ. Λιανός, για πολύ συγκεκριμένους λόγους - δεν θα τους επικαλεστώ -για πολύ συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, μετακίνησε όπως λέει την κ. Νικολοπούλου και ζητεί τη μη επιλογή της».

Όπως είπε ο βουλευτής, «δεν διαχειρίστηκα μια διοικητική υπόθεση ακόμη και σε μία Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή και συνεπώς δεν θα μπορούσα να έχω γνώση και συμπέρασμα. Μου κάνει όμως εντύπωση το γεγονός ότι το επικαλείται ένας άνθρωπος ο οποίος ενεδύθη με την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Αυτό μου κάνει εντύπωση κύριε υπουργέ, για αυτό το σχολιάζω».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή