Τριμερείς συνομιλίες για την αντιμετώπιση των Κούρδων του PKK

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 11:13
A- A A+

Συνομιλίες θα έχουν σήμερα στη Βαγδάτη αξιωματούχοι των ΗΠΑ, του Ιράκ και της Τουρκίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αύξηση της συνεργασίας κατά των Κούρδων ανταρτών που χρησιμοποιούν το Ιράκ ως βάση για επιθέσεις κατά της Τουρκίας.

Στις συνομιλίες συμμετέχουν ο Ιρακινός υπουργός Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας, Σιρουάν αλ-Γουαέλι, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Μπεζίρ Αταλέι και ο Αμερικανός πρέσβης, Ράιν Κρόκερ, καθώς πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία.

Η Τουρκία αύξησε τις αεροπορικές επιδρομές στα σύνορά της με το βόρειο Ιράκ μετά την επίθεση Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 17 Τούρκων στρατιωτών.

Η Τουρκία κατηγορεί το Ιράκ για αποτυχία στον περιορισμό των Κούρδων μαχητών, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.

Η Ουάσινγκτον και η Βαγδάτη θεωρούν το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση και λένε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα εναντίον του. Ωστόσο φοβούνται ότι μία κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας κατά των Κούρδων ανταρτών ενδέχεται να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο βόρειο Ιράκ.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα την Τουρκία για να συζητήσει το θέμα αντιμετώπισης του ΡΚΚ. Επίσης Τούρκοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες τη Βαγδάτη για να συζητήσουν το ίδιο θέμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή