Α.Π.Θ.: Διάλεξη για τις ανασκαφές στο κάστρο των Αντικυθήρων

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 11:17
A- A A+

Τα αποτελέσματα των τελευταίων ανασκαφικών ερευνών στο κάστρο των Αντικυθήρων θα ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 στο Μουσείο Εκμαγείων, στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής.

Οι τελευταίες έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο περσικός στόλος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το νησί ως ναυτική βάση στην αγωνιώδη και τελικά αποτυχημένη προσπάθεια της Περσικής αυτοκρατορίας να επιτεθεί από τα μετόπισθεν στο Μ. Αλέξανδρο, ο οποίος ήδη είχε επιτεθεί στη Μικρά Ασία, και να περιορίσει το Μακεδονικό στόλο στο Αιγαίο.

Το νησί, όπως φαίνεται από τις επιγραφικές μαρτυρίες αλλά και από τα αρχαιολογικά ευρήματα, μετά την πτώση της Περσικής αυτοκρατορίας, συμμετείχε στην πειρατική δραστηριότητα που ανέπτυξαν κατά την ελληνιστική περίοδο οι πόλεις της Κρήτης οι οποίες ανταγωνίζονταν μεταξύ τους να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, αφού θα τους έδινε τη δυνατότητα να ελέγχουν το πέρασμα από και προς τη Δυτική Μεσόγειο.

Από το καλοκαίρι του 2000, μετά από πρόσκληση της κοινότητας Αντικυθήρων και με την οικονομική υποστήριξή της, κλιμάκιο της ΚΣΤ΄ (πρώην Β΄) Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων άρχισε, περιορισμένης κλίμακας ανασκαφική έρευνα, στο χώρο του Κάστρου, στα βόρεια του νησιού.

Στόχος της ανασκαφής, η οποία συνεχίζεται έως σήμερα κάθε καλοκαίρι, είναι η συναγωγή συμπερασμάτων για τη φύση και τη σημασία των αρχαιοτήτων του χώρου και η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του απομονωμένου νησιού, του οποίου ο πληθυσμός από τα μέσα της δεκαετίας του 50’ άρχισε να φθίνει φτάνοντας, σήμερα, να αριθμεί μόνο 20-30 μόνιμους κατοίκους.

Η αυριανή εκδήλωση διοργανώνεται από τον Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.

Προτεινόμενα για εσάς