Σεβεροντονιέτσκ : Παράδοση ζητά η Ρωσία- Γιατί είναι σημαντική η αντίσταση στο εργοστάσιο Azot

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 09:03
UPD:10:03
via REUTERS/SERHIY HADAI
A- A A+

Η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονιέτσκ μετά από έναν μήνα σφοδρών μαχών που προκάλεσαν «εκτεταμένες παράπλευρες ζημιές» στη στρατηγικής σημασίας πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην τελευταία του ενημέρωση, το βρετανικό υπουργείο σημείωσε επίσης ότι είναι «απίθανο η Ρωσία να περίμενε μια τέτοια σθεναρή αντίσταση» ή «αργή σύγκρουση φθοράς». Η βρετανική έκθεση αναφέρεται επίσης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν «αρκετές εκατοντάδες άμαχοι » που έχουν βρει καταφύγιο σε υπόγειες αποθήκες εργοστασίων, μαζί με Ουκρανούς στρατιώτες.

Εκτιμάται ότι περίπου 12.000 άνθρωποι μένουν στην πόλη. Πριν από τον πόλεμο, η πόλη φιλοξενούσε 100.000 άτομα. Επίσης, περίπου 500 άμαχοι εκτιμάται ότι είναι παγιδευμένοι μαζί με στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο Azot και ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη μέσω ενός πιθανού ανθρωπιστικού διαδρόμου που ανοίγει σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Λουγκάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, περίπου 500 άμαχοι, 40 εκ των οποίων παιδιά, βρίσκονται σε καταφύγιο στο εργοστάσιο Azot.  Οι βομβαρδισμοί στο Azot είναι τόσο σφοδροί που «οι άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο στα καταφύγια, η ψυχολογική τους κατάσταση είναι στα άκρα», είπε. 

Αργά την Τρίτη, η Ρωσία προσέφερε την ευκαιρία στους αμάχους να απομακρυνθούν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου. Ζήτησε επίσης από τους στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν.  Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα είναι ανοιχτός για 12 ώρες από τις 08:00 ώρα Μόσχας (05:00 GMT), και ο κόσμος θα οδηγείται βόρεια στα κατεχόμενα.

Σχολιάζοντας την ουκρανική αντίσταση στο εργοστάστιο Azot, η έκθεση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας υποστηρίζει ότι εάν οι μαχητές παραμείνουν και συνεχίσουν να αντιστέκονται στο  εργοστάσιο, θα «αποτρέψουν προσωρινά τη Ρωσία από το να αναθέσει εκ νέου αυτές τις μονάδες σε άλλες περιοχές».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή