Χρυσή Αυγή: Αρχίζει η δίκη σε δεύτερο βαθμό

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 08:05
UPD:08:05
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Είκοσι μήνες μετά την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου, οι 50 συνολικά  κατηγορούμενοι για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης της  Χρυσής Αυγής θα καθίσουν στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 

Μεταξύ των κατηγορουμένων και οι 7 πρώην βουλευτές που αποτελούσαν το διευθυντήριο της οργάνωσης: 
Νίκος Μιχαλολιάκος, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και από 6-8 μηνών,με εξαίρεση τον Ματθαιόπουλο που καταδικάστηκε σε 10 έτη.

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα δικαστούν για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης συνολικά 18 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 2 πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, 15 καταδικασθέντες πρωτοδίκως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, οι 4 καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες το 2012, οι 3 καταδικασθέντες για την επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 και οι 10 καταδικασθέντες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωσης.

Το παρόν στο δικαστήριο θα δώσει η οικογένεια Φύσσα, ενώ έχουν προγραμματιστεί και αντιφασιστικές οργανώσεις έξω από την αίθουσα τελετών του Εφετείου.

Στην πρωτόδικη απόφαση που αριθμεί 12.746 σελίδες, οι δικαστές αναφέρονται εκτενώς στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που ήταν και η αρχή του τέλους της οργάνωσης.

«Πολιτικο και ιδεολογικό το κίνητρο»

"Η ανθρωποκτονία τού Παύλου Φύσσα ήταν αποτέλεσμα της οργανωμένης κινητοποίησης της ασφάλειας της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, το δε κίνητρο ήταν πολιτικό ιδεολογικό. Ο κατηγορούμενος Γεώργιος Ρουπακιάς δεν ήταν ένας απλός ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής ούτε ένας τυχαίος περαστικός από τα γραφεία, όπως ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Νικόλαος Μιχαλολιάκος. Ήταν μέλος της τοπικής Νίκαιας ήδη από τον Ιούλιο του 2012 και μάλιστα μέλος του πενταμελούς της τοπικής Νικαίας της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα ήταν ταμίας».

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, εκείνη τη νύχτα της επίθεσης, ο 34χρονος μουσικός «δεν πρόλαβε να αντιδράσει απέναντι στον Γ. Ρουπακιά, ο οποίος ενεργώντας βάση σχεδίου κινήθηκε πράγματι κυκλωτικά, σε σχέση με τους υπόλοιπους επιτιθέμενους χρυσαυγίτες που με τα αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων σε βάρος του Παύλου Φύσσα, ανέμεναν το Ρουπακιά να έρθει από διαφορετική κατεύθυνση και να αιφνιδιάσει τον Παύλο Φύσσα όπως και έγινε».

Ο Ρουπακιάς, ο οποίος επιχειρήθηκε αρχικά να φανεί ότι δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση, και ότι ήταν ένας απλός …περαστικός, λειτούργησε σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης κάτω από συγκεκριμένο σχέδιο και εντολή.

Και αυτό καθώς «από τις νόμιμες καταγεγραμμένες συνομιλίες των μελών της Χρυσής Αυγής από την ΕΥΠ προκύπτει ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά. Συνάγεται αβίαστα ότι το σχέδιο επίθεση σε βάρος του ήταν στοχευμένο και οργανωμένο».

Οι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασης κάνουν εκτενή αναφορά στην οργάνωση.

«Η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής εκκολάφθηκε και στους κόλπους του πολιτικού σχηματισμού και μετέπειτα πολιτικού κόμματος, δραστηριοποιείτο υπό την κάλυψή του. Ο Ν. Μιχαλολιάκος, ειχε αδιαμφισβήτητη εξουσία, και έπαιρνε τις αποφάσεις. Σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν η δια της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών αντιπάλων, των αντιφρονούντων και δια του τρόπου αυτού την επιβολή και διάδοση πολιτικών ιδεών και θεωριών. Η εγκληματική δε αυτή δράση εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους της».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή