Πρώτη ακρόαση σήμερα στη Μαδρίτη για τον «πόλεμο» UEFA - Super League

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 17:30
UPD:17:31
REUTERS/Denis Balibouse
A- A A+

Στο Δικαστήριο της Μαδρίτης συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση της ευρωπαϊκής Super League. Μια προκαταρκτική ακρόαση διεξήχθη σήμερα, κατά την οποία η δικαστής Σοφία Χιλ Γκαρθία απέρριψε το αίτημα της UEFA να τερματίσει τη διαδικασία.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ισχυρίστηκε έλλειψη του αντικειμένου της δίκης, δηλαδή ότι τα σχέδια για μια Super League ναυάγησαν, αλλά η Δικαιοσύνη απέρριψε το επιχείρημα και απέδειξε ότι η Super League (ESLC) είχε δίκιο.

Η ακρόαση - γράφει η ιστοσελίδα okdiario - διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, γεγονός που καταδεικνύει την πολυπλοκότητα αυτής της διαδικασίας, στην οποία από τη μια βρίσκονται η Super League και ο συνεργάτης της, A22 Sports Management, ενώ από την άλλη η UEFA, η FIFA, η ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η ισπανική Λίγκα (La Liga).

Ο δικηγόρος της Super League, Φερνάντο Ιζουρζούν, τόνισε στο επιχείρημά του ότι «η κατάχρηση κυριαρχίας τόσο από την UEFA όσο και από τη FIFA είναι εμφανής» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Προς τούτο επικαλέστηκε το άρθρο 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ορίζει: «Όλες οι συμφωνίες μεταξύ εταιρειών, όλες οι αποφάσεις από ενώσεις εταιρειών και όλες οι εναρμονισμένες πρακτικές που μπορούν να βλάψουν το εμπόριο μεταξύ κρατών μελών και οι οποίες έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα της πρόληψης, του περιορισμού ή της νόθευσης του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς».

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση της UEFA υποστήριξε ότι το έργο της Super League είναι ένα έργο χωρίς μέλλον και παρουσίασε ως απόδειξη δηλώσεις του προέδρου της Λίβερπουλ, που έγιναν λίγες μέρες μετά την αποχώρηση του αγγλικού συλλόγου από τη νέα διοργάνωση.

«Η UEFA δεν μπορεί να απαιτήσει το κλείσιμο της δίκης. Δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία σε αυτό το σημείο. Το αντικείμενο της διαδικασίας είναι ευρύτερο και πρέπει να συνεχιστεί. Δεν πιστεύω ότι υπήρξε υπερθετική έλλειψη αντικειμένου και δεν υπήρξε προσφυγή σε αυτό το θέμα. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται όλα τα γεγονότα της υπόθεσης», είπε η Χιλ Γκαρθία.

Με αυτόν τον τρόπο, η δικαστής έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση της διαδικασίας και εξήγησε ότι δεν θα ορίσει την ημερομηνία της δίκης μέχρι να αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τον επόμενο μήνα.

Εάν η νομιμότητα του τρόπου λειτουργίας της UEFA αμφισβητηθεί στο Λουξεμβούργο, η αγωγή που κατατέθηκε στη Μαδρίτη από τη Super League θα αποκτούσε μεγάλη ισχύ.

Συγκεκριμένα, στις 11 και 12 Ιουλίου θα διεξαχθεί η πρώτη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο Βέλγος δικηγόρος Ζαν-Λουί Ντουπόντ, παρών σήμερα στη Μαδρίτη, θα είναι ξανά εκεί για να υποστηρίξει τη Super League. Ο Ντουπόντ είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο για την υπεράσπιση του Βέλγου ποδοσφαιριστή Ζαν-Μαρκ Μποσμάν, στην υπόθεση που πριν από σχεδόν 30 χρόνια προκάλεσε πραγματικό σεισμό στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις