Η ΕΕ αναμένεται να κινηθεί νομικά ζητώντας μέτρα κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου την Τετάρτη σχετικά με την απόφασή της να καταργήσει ορισμένες εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit.
Οι υπουργοί επιμένουν ότι οι τρέχοντες έλεγχοι σε ορισμένα αγαθά που ταξιδεύουν από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να σταματήσουν για να αποφευχθούν εμπόδιια στην ειρηνευτική διαδικασία.
Δημοσίευσαν ένα κοινοβουλευτικό νομοσχέδιο τη Δευτέρα που αποσκοπεί στην υπέρβαση τμημάτων της συμφωνίας που υπογράφηκε με την ΕΕ το 2020. Αλλά οι Βρυξέλλες λένε ότι η επιστροφή στη συμφωνία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας είναι το μέρος της συμφωνίας για το Brexit που διατηρεί τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά αγαθών της ΕΕ.
Αυτό αποτρέπει τα σκληρά σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας - συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων εκεί για την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών - που τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ θέλουν να αποφύγουν προκειμένου να διασφαλίσουν τη διατήρηση της ειρήνης. Αλλά αντίθετα σημαίνει ελέγχους για ορισμένα αγαθά που φτάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία από άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό βρίσκεται αντίθετους τους εθνικιστές στη Βόρεια Ιρλανδία που υποστηρίζουν ότι δημιουργεί εμπορικά σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μετά τις εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία τον περασμένο μήνα, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα αρνείται να συμμετέχει σε συνασπισμό με το Σιν Φέιν μέχρι να αλλάξει το πρωτόκολλο.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι θα προτιμούσε να συμφωνήσει σε αλλαγές με την ΕΕ, αντί να ενεργήσει μόνη της στην πραγματοποίηση αλλαγών στο πρωτόκολλο.
Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4: «Έχουμε ενεργήσει καλή τη πίστει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά τα θεμελιώδη ζητήματα που επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία βρίσκονται στο κείμενο του πρωτοκόλλου και αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ΕΕ. να συμφωνήσει να αλλάξει το κείμενο του πρωτοκόλλου.
Διαφορετικά οι διαπραγματεύσεις δεν θα πετύχουν. Φτάσαμε σε αδιέξοδο, γιατί δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτά τα βασικά ζητήματα γύρω από τα τελωνεία και τον ΦΠΑ που χάνουν τη συναίνεση της εθνικιστικής κοινότητας στη Βόρεια Ιρλανδία.»
Στο επίκεντρο του σχεδίου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται μέτρα που λένε ότι θα μειώσουν τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις - που ορίζονται στο νομοσχέδιο του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας - συμπεριλαμβανομένης της έννοιας των «πράσινων λωρίδων» και των «κόκκινων λωρίδων» για το εμπόριο.
Την Τετάρτη τα επόμενα βήματα της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υπογράψει τα επόμενα νομικά βήματα στη συνεδρίασή της την Τετάρτη, ενώ πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ έχουν μιλήσει κατά του σχεδίου του Ηνωμένου Βασιλείου να ξαναγράψει μέρη του πρωτοκόλλου.
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενεϊ δήλωσε στο Today: «Αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της βρετανικής κυβέρνησης βάσει του διεθνούς δικαίου, και αυτό θα φανεί εν καιρώ».
Πρόσθεσε ότι «αυτό που θα κάνουν ουσιαστικά είναι η κατάρρευση του πρωτοκόλλου» και η άρση των μέτρων προστασίας έναντι «της σοβαρής αναταραχής της συμφωνίας του Brexit στο νησί της Ιρλανδίας».
«Η Βρετανία έλαβε μια πολύ λυπηρή απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με όλες τις συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Είναι επίσης αδικαιολόγητο γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε πολλές ρεαλιστικές προτάσεις».
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να «συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με καλή πίστη».
naftemporiki.gr