Αυστηρότερες ποινές για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών

Στη Βουλή το ν/σ για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 15:18
A- A A+

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Μεταξύ άλλων, στις ρυθμίσεις του ν/σ περιλαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, τα προστατευτικά μέτρα και η βοήθεια στα θύματα και νέες αυστηρότερες ποινές.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σκοπός του σχεδίου νόμου «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης», είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του παθολογικού κοινωνικού φαινομένου της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης των παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, μετά τη δραματική έκταση που έχει λάβει αυτό τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση και την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας:

· θεσπίζεται η δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων από φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: (α) για την ευαισθητοποίηση στα θέματα της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών των προσώπων που έχουν τακτικές επαφές με τα παιδιά στους τομείς της εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής προστασίας, της δικαιοσύνης και των δυνάμεων τάξης καθώς και σε τομείς που σχετίζονται με δραστηριότητες αθλητικές, πολιτιστικές και αναψυχής, (β) για την ενημέρωση, εκπαίδευση και επιμόρφωση των προαναφερομένων προσώπων σχετικά με την γενετήσια εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών, τα μέσα διάγνωσής τους και την δυνατότητα αναφοράς στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικών υποψιών, (γ) για την αξιολόγηση και αποτροπή του κινδύνου διάπραξης αδικημάτων γενετήσιας εκμετάλλευσης ή κακοποίησης παιδιών από άτομα που φοβούνται ότι μπορεί να διαπράξουν οποιοδήποτε από τα σχετικά αδικήματα και (δ) για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, μέσω προώθησης ή διεξαγωγής εκστρατειών, για το φαινόμενο της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών και για τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν.

· Καθιερώνεται η δυνατότητα εισαγωγής προγραμμάτων ενημέρωσης για τα θέματα γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης και τα μέσα προστασίας στους τομείς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

· Θεσπίζεται η δυνατότητα αναφοράς καταστάσεων πιθανής γενετήσιας εκμετάλλευσης ή κακοποίησης προς τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες από επαγγελματίες που έχουν υποχρέωση τήρηση εχεμύθειας (όπως γιατροί, ψυχίατροι, δικηγόροι) που έρχονται κατά την εργασία τους σε επαφή με παιδιά.

· Παρέχεται η δυνατότητα λήψης συντονιστικών μέτρων, σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, η συνεργασία των αρμόδιων αρχών μεταξύ τους αλλά και με την κοινωνία των πολιτών -κυρίως μη κυβερνητικούς οργανισμούς, αλλά και άλλους οργανισμούς ή φορείς.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στη λήψη προστατευτικών μέτρων και παροχή βοήθειας στα θύματα και στις οικογένειές τους:

· Προβλέπεται η δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης δεδομένων και πληροφοριών για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του φαινομένου της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών.

· Προβλέπεται η δημιουργία γραμμής άμεσης βοήθειας μέσω τηλεφώνου (helplines), διαδικτύου ή άλλου μέσου ή τρόπου παροχής βοηθείας για τα θύματα και τους ενδιαφερόμενους.

· Παρέχεται βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη συνδρομή για την σωματική και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των θυμάτων, ενώ παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη στα πρόσωπα που είναι κοντά στο θύμα.

· Εισάγεται απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος που συνεπάγεται επαφή με παιδιά σε άτομα που διώκονται ή έχουν καταδικαστεί για πράξεις γενετήσιας εκμετάλλευσης ή κακοποίησης παιδιών.

· Εισάγεται δικαίωμα ενημέρωσης του θύματος και της οικογένειας του για την προσωρινή ή οριστική απόλυση του δράστη καθώς και για τις άδειες εξόδου του από το κατάστημα κράτησης.

· Προβλέπεται τα δεδομένα τα σχετικά με την ταυτότητα και το γενετικό προφίλ (DNA) των αμετάκλητα καταδικασμένων, να διαφυλάσσονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών.

· Για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης προβλέπεται όπως ο προσδιορισμός δικασίμου ορίζεται σε πρώτο βαθμό το βραδύτερο εντός έξι μηνών από την παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο και σε δεύτερο βαθμό εντός τεσσάρων μηνών από την άσκηση της έφεσης. Η επιτάχυνση της διαδικασίας κρίνεται ότι είναι γενικότερα επωφελής και για το θύμα αλλά για και τον κατηγορούμενο.

· Προβλέπεται η προστασία των μαρτύρων ή των οικείων του ανηλίκου, προς αποφυγή πιθανού εκφοβισμού ή εκδίκησης.

Τέλος προβλέπονται αυστηρότερες ποινές και συγκεκριμένα:

· Η τιμωρία με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών του ενήλικου ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, αποκτά επαφή με πρόσωπο που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη ή με πρόσωπο που εμφανίζεται ως ανήλικο κάτω των δεκαπέντε ετών και με χειρονομίες ή προτάσεις ασελγείς προσβάλει την αξιοπρέπεια του ανήλικου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του.

· Η επιβολή βαρύτερης ποινής κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών για την τέλεση του αδικήματος της κατάχρησης σε ασέλγεια στην περίπτωση κατά την οποία ο παθών είναι ανήλικος.

· Μεταβάλλεται το ηλικιακό όριο για την επίταση της ποινής για την τέλεση του εγκλήματος της πορνογραφίας ανηλίκων από δέκα έτη σε δεκαπέντε. Η αύξηση του ηλικιακού ορίου κρίνεται αναγκαία για την καλύτερη αποτροπή από την τέλεση του εν λόγω αδικήματος και επομένως την μεγαλύτερη προστασία των ανηλίκων.

· Ποινικοποιείται το αδίκημα της προσέλκυσης παιδιών για σεξουαλικούς λόγους, που αποδίδεται διεθνώς με τον όρο «grooming», και μάλιστα μέσω της χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας, κυρίως του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων στα οποία οι ανήλικοι έχουν διαρκώς αυξανόμενη πρόσβαση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή