Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δείχνει αποφασισμένος να διατηρήσει το κλίμα της έντασης στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, βέβαια, συνεχίζει να ανοίγει και άλλα μέτωπα, καθώς όχι μόνο βάζει εμπόδια στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά πυροδοτεί και αντιδράσεις στη Δύση με τα όσα λέει για τη Βόρεια Συρία.
Δεδομένο είναι πως το κρεσέντο αυτών των προκλήσεων του κ. Ερντογάν σχετίζεται και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς υπάρχουν προγραμματισμένες εκλογές για το 2023. Ο Τούρκος πρόεδρος πορεύεται στον δρόμο προς τις κάλπες με τρωθείσα τη δημοτικότητά του, καθώς δεν λένε να σταματήσουν οι κλυδωνισμοί στην οικονομία. Ενδεικτικό του πολιτικού αδιεξόδου με το οποίο απειλείται είναι πως σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις χάνει απ’ όποιον υποψήφιο και αν περάσει στον δεύτερο γύρο.
Με αυτά τα δεδομένα είναι εμφανές πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να σταματήσει τη ρητορική υψηλών τόνων, καθώς με τον τρόπο αυτό προσδοκά να συσπειρώσει ένα σκληροπυρηνικό ακροατήριο. Το γεγονός πως επιλέγει να ανοίξει πολλαπλά μέτωπα ταυτόχρονα δείχνει πως οι κινήσεις του δεν απευθύνονται μόνο στο εσωτερικό κοινό. Στόχος του είναι να αξιοποιήσει το ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό και τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία για να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα από τη Δύση. Ωστόσο, βλέπει πως αυτό δεν έχει συμβεί και έτσι επιλέγει να τραβήξει ακόμα περισσότερο το σχοινί, ρισκάροντας αυτή η τακτική να του γυρίσει μπούμερανγκ.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα θα φανεί αν ο Τούρκος πρόεδρος θα εμμείνει στη σκληρή του γραμμή ή θα επιδοθεί σε ένα ανατολίτικο παζάρι, για να αποκομίσει όσον το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα. Πάντως, στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αναμένονται εντυπωσιακές αλλαγές και απ’ ό,τι φαίνεται ο υδράργυρος θα παραμείνει στο κόκκινο και τους επόμενους μήνες.