Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Πούλησε τα πάντα εκτός από δολάριο, συστήνουν κορυφαίοι αναλυτές μέσα στο σημερινό ταραχώδες περιβάλλον που όλα καταρρέουν σε «αργές αλλά σταθερές δόσεις». Αιτία, η νομισματική πολιτική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που προσπαθεί «να μαζέψει τα ασυμμάζευτα», αφού ο πληθωρισμός εξακολουθεί να ανεβαίνει με αλματώδη ταχύτητα. Ο σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ Εριάν τον βλέπει να φθάνει σύντομα στο 9%, ενώ ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Σίλερ δεν αποκλείει την ύφεση, κάνοντας λόγο για μία «μετατραυματική διαταραχή» και μία «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» επιβράδυνσης της οικονομίας, καθώς κάθε φορά που οι καταναλωτές πάνε στα μαγαζιά να ψωνίσουν, θυμώνουν πολύ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, χαρακτήρισε τις έως τώρα προβλέψεις της Fed για τον πληθωρισμό «γελοίες». Οι προβλέψεις της Fed στη συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται να δείξουν μία στροφή 180 μοιρών στο τι μέλλει γενέσθαι, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την απρόβλεπτη διάρκειά του, αλλάζει άρδην τα δεδομένα.
Αναμφισβήτητα, οι αγορές πιέζουν ασφυκτικά. Έως έναν βαθμό θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια των κεντρικών τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα ζητούν απόλυτη σαφήνεια για το εύρος και τη διάρκεια των κινήσεών τους. Και εν μέρει, επιδιώκουν μία μορφή εξασφάλισης, ένα δίχτυ ασφαλείας -στην περίπτωση της Ευρωζώνης- εάν το κόστος δανεισμού γίνει απαγορευτικό για τις πιο ευάλωτες χώρες.
Ίσως να είναι και μία μορφή «τιμωρίας» προς τις κεντρικές τράπεζες που δεν τοποθετήθηκαν σωστά στο νέο πληθωριστικό περιβάλλον. Ή μήπως βλέπουν λίγο πιο μακριά, δηλαδή αυτό που θα ακολουθήσει μετά από μία καθυστερημένη ανάληψη δράσης; Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι παίζεται και ένα παιχνίδι κερδοσκοπίας. Γιατί οι επενδυτές είναι εδώ και αγοράζουν στα χαμηλά. Νέο sell off, νέο ριμπάουντ. Ήδη, κάποιοι κορυφαίοι θεσμικοί προτρέχουν και δηλώνουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά δεν θα κλείσει το έτος με πτώση. Πολλά τα ερωτήματα, λίγες οι απαντήσεις.