Πεκίνο: Εταιρική η σχέση Κίνας-Ρωσίας «όχι συμμαχία»

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 12:07
UPD:12:12
REUTERS/CAROLINE CHIA
A- A A+

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φένγκε δήλωσε την Κυριακή ότι η Κίνα δεν έχει παραδώσει ποτέ όπλα στη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής για την Ασφάλεια Shangri-La Dialogu, στη Σιγκαπούρη, ο Κινέζος υπουργός επανέλαβε τη γραμμή του Πεκίνου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνονται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω, όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, η Κίνα δεν παρείχε ποτέ καμία υλική υποστήριξη στη Ρωσία», είπε ο Γουέι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους ολοένα και πιο στενούς δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα.

Μετά από μια κοινή δήλωση τον Φεβρουάριο για τη δημιουργία μιας στρατηγικής σχέσης «χωρίς όρια» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου δημιουργήθηκαν ανησυχίες σχετικά με την πιθανή υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία. Ο Γουέι την Κυριακή περιέγραψε τη σχέση Κίνας-Ρωσίας ως «μια εταιρική σχέση, όχι μια συμμαχία». «Δεν στοχεύει καμία τρίτη χώρα», είπε, προσθέτοντας ότι η σχέση και η συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία «θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται».

Ο Γουέι υποστήριξε επόσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρατείνουν τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας παρέχοντας όπλα και υποστήριξη στην Ουκρανία ενώ παράλληλα ηγούνται διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Ποιος θέλει πραγματικά αυτόν τον πόλεμο;» είπε ο Γουέι. «Ποιος χάνει τα περισσότερα και ποιος θα κερδίσει τα περισσότερα; Ποιος προωθεί την ειρήνη και ποιος ρίχνει λάδι στη φωτιά; Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή