Χώρα Βάσκων: 1.000 διαδηλωτές υπέρ της απελευθέρωσης 2 μελών της ΕΤΑ

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 22:38
UPD:22:41
EPA/Javier Zorrilla

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Χίλιοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν το Σάββατο, στη Μπαγιόν, υπέρ της απελευθέρωσης δύο Βάσκων κρατουμένων, πρώην μελών της ETA, που φυλακίστηκαν για 32 χρόνια, απειλώντας για «μπλοκάρισμαολόκληρης της χώρας των Βάσκων αυτό το καλοκαίρι, αν δεν αφεθούν ελεύθεροι, σημείωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πίσω από ένα μεγάλο πανό με αυτό το μήνυμα «Ελευθερώστε τον Ion and Jakes», οι διαδηλωτές περπάτησαν στους μικρούς δρόμους του κέντρου της πόλης, φωνάζοντας «euskal presoak etxera» (Οι Βάσκοι κρατούμενοι να γυρίσουν στα σπίτια τους, στα βάσκικα). Ανάμεσά τους, υποψήφιοι για τις βουλευτικές εκλογές και τοπικοί αιρετοί.

Ο Ion Parot και ο Jakes Esnal (Ίον Παρότ, Γιάκες Εσνάλ), και οι δύο στα εβδομήντα τους, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν το 1990, στη συνέχεια καταδικάστηκαν το 1997 σε ισόβια κάθειρξη μαζί με άλλα μέλη του «περιφερόμενου καταδρομέα» της ETA, υπεύθυνοι για την επίθεση στη φρουρά της Θαραγόθα το 1987 που είχε 11 νεκρούς.

Μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις τους για αποφυλάκιση έχουν αποτύχει. Η μοίρα του Jakes Esnal, που κρατείται στο Ile de Ré, αναστέλλεται με απόφαση του του Εφετείου του Παρισιού. Πρώτα προγραμματίστηκε για την Πέμπτη 9 Ιουνίου, αναβλήθηκε για τις 21 Ιουλίου.

Ο Ion Parot υπέβαλε επίσης νέο αίτημα για απελευθέρωση - το έκτο -, που εξετάστηκε στις 13 Μαΐου. Η εθνική αντιτρομοκρατική εισαγγελία αντιτάχθηκε και η απόφαση αναμένεται την Τετάρτη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή