«Καμία διάθεση για παραχωρήσεις στη Μόσχα», λέει το Ελιζέ

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 18:07
REUTERS/BENOIT TESSIER
A- A A+

Η Γαλλία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία και θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο κατά των δυνάμεων εισβολής της Μόσχας με την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας την Παρασκευή, καθώς το Παρίσι προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες, του Κιέβου κυρίως, για τη στάση του στη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επικριθεί από την Ουκρανία και τους συμμάχους της Ανατολικής Ευρώπης μετά από συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο, σύμφωνα με τις οποίες ήταν ζωτικής σημασίας να μην «ταπεινωθεί» η Ρωσία, ώστε όταν τελειώσουν οι μάχες να υπάρξει διπλωματική λύση.

«Όπως είπε ο πρόεδρος, θέλουμε μια ουκρανική νίκη. Θέλουμε να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τα εξευτελιστικά σχόλια του Μακρόν.

Ο Μακρόν μιλά τακτικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου ως μέρος των προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας και την έναρξη μιας αξιόπιστης διαπραγμάτευσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, αν και δεν είχε καμία απτή επιτυχία.

«Δεν υπάρχει πνεύμα παραχώρησης προς τον Πούτιν ή τη Ρωσία σε αυτά που λέει ο πρόεδρος. Όταν του μιλάει απευθείας, δεν είναι συμβιβασμός, αλλά το να πούμε πώς βλέπουμε τα πράγματα», είπε ο αξιωματούχος.

Η Γαλλία είναι επίσης έτοιμη να βοηθήσει ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση στο λιμάνι της Οδησσού, όπου ορισμένα από τα αποθέματα σιτηρών της Ουκρανίας είναι έτοιμα να εξαχθούν, είπε ο αξιωματούχος.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα ταξιδέψει στη Ρουμανία την Τρίτη για να συναντήσει τους Γάλλους στρατιωτικούς που σταθμεύουν εκεί και στη συνέχεια, την Τετάρτη θα μεταβεί στη Μολδαβία για να επιβεβαιώσει την υποστήριξή του σε αυτή τη χώρα που έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή