Η Μπαρτσελόνα χρειάζεται 500 εκ. ευρώ για να σωθεί

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 15:38
UPD:15:39
REUTERS/ALBERT GEA
A- A A+

Η Μπαρτσελόνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε οικονομική κρίση και στις 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί άλλη μια σημαντική συνέλευση των μετόχων, για να μπορέσει να ανατρέψει μια σοβαρή κατάσταση.

Ο αντιπρόεδρος για τον οικονομικό τομέα του συλλόγου, Έντουαρντ Ρομέου, το είπε σε μια μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα Sport, όντας βέβαιος για το γεγονός ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και ότι τίποτα απ΄ αυτά δεν θα οδηγήσει τη μετατροπή της Μπαρτσελόνα σε SAD (Ανώνυμος Αθλητικός Σύλλογος) .

«Ο αριθμός που κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά είναι αυτός του ισολογισμού. Αρνητικά ίδια κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ. Αν δεν κάναμε τίποτα, θα μπορούσαν να προστεθούν περίπου 150 εκατομμύρια απώλειες σε αυτή την πορεία. Έχω ήδη πει ότι 500 εκατομμύρια είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να σώσουμε την Μπαρτσελόνα», εξήγησε ο Ρομέου.

Η κατάσταση είναι και εν μέρει αποτέλεσμα της κληρονομιάς που άφησε η διοίκηση Μπαρτομέου: «Η κατάσταση είναι αυτή που είναι. Προέρχεται από κληρονομιά. Από αυτά που έγιναν και δεν έγιναν καλά κι από αυτά που δεν έγιναν. Αν μιλάμε για την Espai Barça, που είναι θεμελιώδες, θα έχουμε, για παράδειγμα, τρία χρόνια με πτώση των εσόδων».

Μεταξύ των δυνατοτήτων για να ελαφρύνει την κατάσταση, είναι η πώληση μετοχών της Barça Licensing και της Barça Studios. Για το τελευταίο «έχουμε προσφορές, αλλά δεν μας αρέσουν. Πρέπει να δουλέψουμε για το BLM και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Είναι απαραίτητο να τεθούν σε ανταγωνισμό τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη.

Για την BLM έχουμε προσφορά 275 εκατ. ευρώ. Είναι μια καλή προσφορά αν λάβουμε υπόψη ότι το σύνολο της Barça Corporate αποτιμήθηκε στα 200 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για εμάς. Για να πάρουμε περισσότερα χρήματα χρειαζόμαστε χρόνο, που είναι η μεγάλη Δαμόκλειος σπάθη που έχουμε. Χρόνος και υπομονή».

Στις προτεραιότητες είναι το κλείσιμο της τρέχουσας χρονιάς με θετικό καθαρό αποτέλεσμα: «Μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια ζημιών, η κατάσταση πρέπει να αντιστραφεί. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε στην αγορά ότι όταν λέμε κάτι, το κάνουμε. Θα μας δώσει αξιοπιστία για μελλοντικές προβλέψεις».

Η απλούστερη λύση θα ήταν να αποδεχθεί η Μπαρτσελόνα τη συμφωνία με την CVC: «Θα μας επέτρεπε να βάλουμε ένα τέλος στην ανισορροπία κεφαλαίων, δεδομένου ότι μεταξύ των δύο προσφορών από την CVC, αυτή της LaLiga Impulso και μιας άλλης που είχαμε διαπραγματευτεί ξεχωριστά, ήταν 540 εκατομμύρια.

Δύο δεσμευτικές προσφορές. Θα είχαμε κάνει σε ένα χρόνο αυτό που είχαμε σχεδιάσει να κάνουμε σε πέντε. Θα είχαμε σηκωθεί στη Συνέλευση και θα είχαμε θριαμβεύσει. Αλλά θα είχαμε αφήσει τον σύλλογο χειρότερα από ό,τι τον βρήκαμε. Γιατί να πληρώσουμε ένα χρέος με τόκους άνω του 10% όταν έχουμε αποκτήσει χρέος με τόκο κάτω του 2%;», κατέληξε ο Ρομέου.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις