Η ακραία ρητορική Ερντογάν και το διπλωματικό σπριντ της Αθήνας

Απειλές και στα ελληνικά τώρα από τον Τούρκο πρόεδρο
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 13:00
UPD:13:00
Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Τις ωμές προκλήσεις συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φτάνοντας στο σημείο να εκτοξεύει απειλές και στα ελληνικά μέσω Twitter. Η Αθήνα παρακολουθεί την πρωτοφανή αυτή κλιμάκωση της έντασης με προσοχή και δίνει βάρος στη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού. Αυτό  θα πράξει και σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη  Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πάντως είναι εμφανές πως ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να τραβήξει ακόμα περισσότερο το σχοινί της έντασης και χθες εξαπέλυσε νέες απειλές. Η αρχή έγινε από την Σμύρνη όπου -παρακολουθώντας αποβατική άσκηση- επανήλθε στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών και έφτασε να πει πως «προειδοποιώ την Ελλάδα να αποφύγει όνειρα, πράξεις και δηλώσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μετανιώσει» .

Ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί και λίγες ώρες αργότερα έδωσε συνέχεια μέσω  twitter και μάλιστα στα ελληνικά. Έφτασε δε στο σημείο να καλέσει την χώρα μας « να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν.…» 

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή την τουρκική αυτή κλιμάκωση, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η χώρα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σημειώνεται εμφατικά από την κυβερνητική πλευρά , ενώ έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση που συνεχίσει η Τουρκία να ρίχνει λάδι στη φωτιά. 

Πάντως  το μέχρι που είμαι διατεθειμένος να φτάσει ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Η δημιουργία κλίματος έντασης σίγουρα βολεύει τον κ. Ερντογάν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς η γειτονική χώρα οδηγείται σε εκλογές το 2023 με την οικονομία της να κλυδωνίζεται. 

Ωστόσο είναι ιδιαίτερο πιθανό όλα αυτά να εντάσσονται  σε μια ευρύτερη στρατηγική (π.χ. βέτο στην ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σχέδια για την Βόρεια Συρία) προκειμένου μέσα στην αναταραχή που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία να αποκομίσει περισσότερα ανταλλάγματα για την χώρα. Οι εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου θεωρούνται κρίσιμες, καθώς αναμένεται να υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για το που το πάει ο Τούρκος πρόεδρος. 

 

Διπλωματικό «σπριντ» σε εξέλιξη 

Μια εκστρατεία ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή είναι σε εξέλιξη. Στην  προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα 16 χάρτες που απεικονίζουν τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.  

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947) και στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως εξελίσσονται στο πέρασμα των χρόνων. Η ανάδειξη του τουρκικού αναθεωρητισμού θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ το θέμα θα τεθεί από την ελληνική πλευρά στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23 και 24 Ιουνίου. 

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες πως «η  χώρα έχει αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα, ενώ έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». Και τόνιζαν  πως η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κάτι που θα αναδειχθεί και σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Να σημειωθεί πως πρόκειται για το  μοναδικό σχήμα περιφερειακής συνεργασίας όπου συμμετέχουν αποκλειστικά οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Κόσοβο. Μάλιστα στη  Σύνοδο θα συμμετάσχει ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (στο δείπνο).

O πρωθυπουργός σημείωσε  σήμερα σε συνέντευξη του πως θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Βέβαια  παρατήρησε πως «σε καμία περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία».  Και εξήγησε  πως πρόκειται για την  επανεκκίνηση, με πιο εντατικούς ρυθμούς, της προσπάθειας να «αγκυροβολήσουν» οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης

 

To tweet Τσίπρα

Απάντηση μέσω twitter - με την ανάρτηση να γίνεται μάλιστα και στην τουρκική γλώσσα - έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τις χθεσινές δηλώσεις και αναρτήσεις του κ. Ερντογάν. «Η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Ας σταματήσουν λοιπόν οι προκλήσεις και ας επιστρέψουμε στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η απάντηση στην οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, δεν είναι ο εθνικισμός» ήταν η χαρακτηριστική 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή