Λαβρόφ: Με το να ενδίδει η Δύση στη στρατιωτική διάθεση του Κιέβου δεν θα βγει τίποτα καλό

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 15:16
UPD:15:26
via REUTERS/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY
A- A A+

Η Ουκρανία καθυστερεί τις εξαγωγές σιτηρών με την επιμονή της να αρνείται να απομακρύνει τις νάρκες από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ,κατηγορώντας επίσης το Κίεβο για «μιλιταριστική ρητορική».

Μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya 24 κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι το να ξεμπλοκάρουν τα λιμάνια έτσι ώστε τα ξένα πλοία που βρίσκονται εκεί να μπορούν να φύγουν και τα σιτηρά να μεταφερθούν από άλλα πλοία θα πρέπει να είναι «κάτι απλό».

«Ο ρωσικός στρατός, εδώ και έναν μήνα, καθημερινά δηλώνει διαδρόμους ασφαλούς διέλευσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε πλοίο χωρίς προϋποθέσεις ή εμπόδια ή κίνδυνο για τον εαυτό τους», είπε.

Από την πλευρά της η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι χρειάζεται «αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας» προτού μπορέσει να ξεκινήσει τις αποστολές,  εκφράζοντας ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιουσδήποτε πιθανούς διαδρόμους για να επιτεθεί από τη θάλασσα.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει πως η Ουκρανία θα σταματήσει να καταφεύγει στη Δύση για περισσότερες παραδόσεις όπλων. Κάνοντας λόγο για «μιλιταριστική ρητορική» της Ουκρανίας, είπε: «Έπρεπε να έχουν σταματήσει αυτή τη ρητορική εδώ και πολύ καιρό και να σταματήσουν να ανακατεύουν τα πράγματα στον χώρο των μέσων ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ψηλά τη βαθμολογία τους».

Ο Λαβρός προειδοποίησε, τέλος, τη Δύση ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με το ενδίδει στη στρατιωτική διάθεση του Κιέβου δεν θα οδηγήσει σε τίποτα καλό».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή