Ν. Ανδρουλάκης για πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Η υποκίνηση σε τακτικό έλεγχο μπορεί να αποβεί σωτήρια

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 12:27
UPD:12:30
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το κράτος στη μείωση του κινδύνου για τη ζωή κάθε γυναίκας, με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στην παρουσίαση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά».

«Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά, που το πρόγραμμα αυτό θα έχει το όνομα της προέδρου μας» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι «η Φώφη Γεννηματά μίλησε ανοιχτά για τον αγώνα της απέναντι στον καρκίνο για να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες στον προσυμπτωματικό έλεγχο». Θύμισε μάλιστα τα λόγια της: «'Aν ζεις με το φόβο, τότε έχεις νικηθεί. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι' είπε δημόσια δίνοντας μαθήματα ζωής σε καρκινοπαθείς και μη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. 

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως 13% των διαγνώσεων καρκίνου παγκοσμίως αφορά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες κκαι πως στην Ευρώπη μία στις 11 γυναίκες θα νοσήσει πριν τα 74 τους χρόνια. «Ο παράγοντας κινδύνου νόσησης μπορεί να αυξάνεται με την ηλικία, ωστόσο, το 21% των γυναικών που θα νοσήσουν, θα είναι κάτω από τα 50 έτη. Νέες γυναίκες, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει ραγδαία, τη στιγμή που σχεδιάζουν να κάνουν οικογένεια ή ξεκινούν την καριέρα τους. Στην ίδια θέση βρέθηκε πριν από 14 χρόνια και η αγαπημένη μας Φώφη και έδωσε τη μάχη, με σθένος και αξιοπρέπεια» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα γνωρίζουμε ότι το να οδηγούμαστε στη διάγνωση βρίσκοντας όγκους με την ψηλάφηση, σώζει ζωές αλλά δεν αρκεί. Η υποκίνηση των γυναικών σε τακτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, μπορεί να αποβεί σωτήρια, καθώς ο εντοπισμός του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο, εξασφαλίζει με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, το εξαιρετικό προσδόκιμο επιβίωσης της τάξης του 99% στα πέντε έτη». 

Όπως υπογράμμισε, το κράτος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου για τη ζωή κάθε γυναίκας, με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τόσο απεικονιστικά, με μαστογραφία και υπέρηχο μαστών, όσο και με γονιδιακές εξετάσεις, ιδίως για τις γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό νόσησης. Παράλληλα, εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής, καθώς η διάγνωση σε αρχικό στάδιο είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει στο δύσκολο σωματικά και ψυχολογικά χειρουργείο της μαστεκτομής, αλλά και στη χημειοθεραπεία.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε επίσης πως για να είναι επιτυχημένο ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει επίσης να συνεπάγεται την δυνατότητα πρόσβασης των γυναικών όλων των ηλικιών σε εξειδικευμένες κλινικές μαστού στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. «Η πρόσβαση σε σύγχρονα απεικονιστικά μηχανήματα, σε εξειδικευμένους μαστολόγους και ειδική φροντίδα από τον πρώτο έλεγχο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίζουμε ότι η διάγνωση θα γίνεται όσο το δυνατόν σε πιο αρχικό στάδιο και αυξάνοντας ουσιαστικά τις πιθανότητες αντιμετώπισής του» σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή