Ουκρανία: Πάνω από 500 χλμ η κατεχόμενη ζώνη- Οι εξελίξεις στο πεδίο

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 09:14
UPD:09:18
REUTERS/VIACHESLAV RATYNSKYI
A- A A+

Η Ρωσία συνεχίζει να επιχειρεί επιθέσεις κατά του Σεβεροντονιέτσκ, αν και οι Ουκρανοί αντιστέκονται, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του έκθεση για την κατάσταση στον πόλεμο. Ο ίδιος ισχυρισμός εκφράζεται στην τελευταία ουκρανική στρατιωτική επιχειρησιακή έκθεση, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία αντέχει τη ρωσική επίθεση στο Σεβεροντονιέτσκ. 

Παρόλα αυτά, θεωρείται απίθανο κάποια από τις δύο πλευρές να έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώνει η βρετανική έκθεση.  «Η Ρωσία συνεχίζει να επιχειρεί επιθέσεις κατά του θύλακα του Σεβεροντονιέτσκ από τρεις κατευθύνσεις, αν και η ουκρανική άμυνα κρατάει. Είναι απίθανο κάποια πλευρά να έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος τις τελευταίες 24 ώρες. Ενώ η Ρωσία επικεντρώνει την επίθεσή της στον κεντρικό τομέα του Ντονμπάς, παραμένει σε άμυνα σε άλλες περιοχές», αναφέρεται στην έκθεση, προσθέτοντας: 

«Με το μέτωπο της κατεχόμενης ζώνης να εκτείνεται για πάνω από 500 χιλιόμετρα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στη διατήρηση μιας αμυντικής γραμμής ενώ απελευθερώνουν ικανές μονάδες μάχης για επιθετικές επιχειρήσεις». 

Αναφερόμενες στη νοτιοδυτική περιοχή της Χερσώνας, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών σημειώνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πέτυχαν πρόσφατα κάποια επιτυχία μέσω αντεπιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης βάσης στην ανατολική όχθη του ποταμού Ingulets.

«Στην κατεχόμενη περιοχή Χερσώνα, η Ρωσία ευθυγραμμίζει βίαια τη διοίκησή της με αυτήν της Ρωσικής Ομοσπονδίας εισάγοντας το ρωσικό ρούβλι ως νόμιμο χρήμα και απασχολώντας Ρώσους δασκάλους για να εισάγουν το πρόγραμμα σπουδών και τη ρωσική γλώσσα στα σχολεία. Η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει την κατοχή της Χερσώνας ως απόδειξη παροχής βελτιωμένης διακυβέρνησης και βιοτικού επιπέδου στον ουκρανικό λαό», εκτιμάται. 

Οι εξελίξεις στο πεδίο τις τελευταίες 24 ώρες

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις σε διάφορες τοποθεσίες στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν εξασφάλισαν επιβεβαιωμένα κέρδη στις χερσαίες επιθέσεις στις 7 Ιουνίου, διαπιστώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονιέτσκ, αναφέρουν οι αναλυτές, τονίζοντας πως δεν ήταν εφικτό να επιβεβαιωθεί ο ακριβής έλεγχο του εδάφους εντός της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις αναδίπλωσαν επιπλέον στρατεύματα ανατολικά του Μπαχμούτ για να ανανεώσουν τις επιθέσεις για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε αυτοκινητόδρομους βορειοανατολικά του Μπαχμούτ και να απειλήσουν τις ουκρανικές γραμμές επικοινωνίας.

ISW

Τα ρωσικά στρατεύματα βόρεια του Σλοβιάνσκ πιθανότατα θα επιδιώξουν να προχωρήσουν προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ από θέσεις βόρεια της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις στον νότιο άξονα φέρονται να αναδιατάσσονται μακριά από την περιφέρεια Ζαπορίζια προς την περιφέρεια της Χερσώνας, πιθανότατα για να υποστηρίξουν τις ρωσικές αμυντικές θέσεις που έχουν απειληθεί από τις ουκρανικές αντεπιθέσεις κατά μήκος των συνόρων Μικολάιβ-Χερσώνα νότια του Ντιβίντιβ Μπριντ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή