Δ. Παπαδημούλης: «Η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από την παράταση της ρήτρας διαφυγής» - Προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 16:45
UPD:16:58
George Vitsaras / SOOC/George Vitsaras
A- A A+

Την ανάδειξη κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές προτείνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλης, με στόχο την αντιμετώπιση του οικονομικού μετώπου, το οποίο βαίνει επιδεινούμενο, όπως επισημαίνει. Ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι "με πρόταση του αρμοδίου κοινοτικού επιτρόπου επί οικονομικών ζητημάτων, Πάολο Τζεντιλόνι, η Ελλάδα θα εξαιρεθεί, μαζί με την Ιταλία από την παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023. Όπως γνωρίζετε, ο Τζεντιλόνι ανακοίνωσε την παράταση για το '23 με εξαίρεση Ελλάδος και Ιταλίας. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα καταρτιστεί τον Σεπτέμβριο με βάση τον κόφτη δαπανών. Αυτός ο κόφτης δαπανών θα προσδιοριστεί από τον Σεπτέμβριο αλλά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει", υποστήριξε ο κ.Παπαδημούλης.

" Άρα ο προϋπολογισμός|, πρόσθεσε, " θα επανέλθει στα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν είναι καλό μαντάτο και αυξάνει τις πιθανότητες εκλογών το Φθινόπωρο. Αυτό που προτείνεται, δε, αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, τα οποία δεν θα είναι 2,2%, όπως ήταν συμφωνημένο με την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά 2,6% που είναι πιο δυσβάσταχτα. Υπάρχει, δε, και η παράμετρος των επιτοκίων, δηλαδή του κόστους δανεισμού του δημοσίου - τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν ήδη ανέβει και ανεβαίνουν . Όλα αυτά δεν είναι ευοίωνα πράγματα για την οικονομία, δεδομένου ότι παρατείνεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου αναφορικά με την τύχη της πρότασης Τζεντιλόνι, ο κ. Παπαδημούλης εμφανίστηκε απόλυτος: " Είναι σίγουρο ότι η πρόταση Τζεντιλόνι θα εγκριθεί. Από το Eurogroup και το Ecofin. Είναι ορισμένοι στην Ελλάδα που λένε ότι θα το παλέψουν αλλά εγώ λέω ότι θα ισχύσει. Τα λέω αυτά διότι δεν έχουμε το περιθώριο ως χώρα να αρνούμαστε να εκσυγχρονιστούμε στον τρόπο διακυβέρνησης".

Ο κ.Παπαδημούλης, επισήμανε ότι "οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη διαθέτουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Την Ελλάδα την χρεοκόπησαν μονοκομματικές κυβερνήσεις. Άρα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας".

Όπως διευκρίνισε, "το πρώτο κόμμα (στις εκλογές) θα πρέπει να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με ένα άλλο κόμμα". Έσπευσε δε να προσθέσει, ότι "εάν η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση εμείς θα είμαστε στην αντιπολίτευση και εάν εμείς είμαστε κυβέρνηση, η ΝΔ θα είναι στην αντιπολίτευση", αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή