Ευλογιά των πιθήκων: Αναβαθμίζουν το επίπεδο συναγερμού τα CDC

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 15:55
UPD:15:56
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ενίσχυσαν την οδηγία τους για την ευλογιά των πιθήκων, προτρέποντας τους ταξιδιώτες να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας προσώπου, καθώς τα παγκόσμια κρούσματα του ιού ξεπερνούν τα 1.000.

Το CDC ανέβασε τον συναγερμό του στο επίπεδο 2 τη Δευτέρα, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να «προχωρούν σε ενισχυμένες προφυλάξεις» για να ανακόψουν την επιδημία, η οποία εξαπλώθηκε σε 29 μη ενδημικές χώρες τον περασμένο μήνα. Η ειδοποίηση υψηλότερου επιπέδου — επίπεδο 3 — θα προειδοποιούσε για μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Ενώ ο οργανισμός δημόσιας υγείας δήλωσε ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό παραμένει χαμηλός, η αυξημένη προειδοποίηση ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άρρωστα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με δερματικές ή γεννητικές βλάβες, καθώς και άρρωστα ή νεκρά ζώα. Προτρέπει επίσης όσους εμφανίζουν συμπτώματα του ιού, όπως ανεξήγητο δερματικό εξάνθημα ή βλάβες, να αποφύγουν την επαφή με άλλους και να απευθυνθούν στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για καθοδήγηση.

Από τη Δευτέρα, 1.019 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί σε 29 χώρες, σύμφωνα με το CDC. Η Βρετανία έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα μακράν, με 302 ύποπτες και επιβεβαιωμένες λοιμώξεις. Ακολουθεί η Ισπανία με 198, η Πορτογαλία με 153 και ο Καναδάς με 80.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας αναζητούν ενδείξεις σχετικά με την πηγή της επιδημίας, η οποία ιστορικά συνδέθηκε με ταξίδια από ενδημικές χώρες. Ο τεχνικός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταδίδεται απαρατήρητα σε μη ενδημικές χώρες για «εβδομάδες, μήνες ή πιθανώς μερικά χρόνια».

Οι ΗΠΑ ανιχνεύουν δύο νέα στελέχη

Μέχρι πρόσφατα, η τρέχουσα επιδημία πιστευόταν ότι προερχόταν από το δυτικό αφρικανικό στέλεχος του ιού, το οποίο προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από άλλες παραλλαγές και έχει ποσοστό θνησιμότητας 1%.

Ωστόσο, το CDC δήλωσε την Παρασκευή ότι τουλάχιστον δύο γενετικά διακριτές παραλλαγές της ευλογιάς των πιθήκων κυκλοφορούν επί του παρόντος στις ΗΠΑ, επιτείνοντας τη σύγχυση των ειδικών στον τομέα της υγείας. Οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής 30 κρούσματα του ιού συνολικά.

Πηγή: CNBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή