Σόιγκου: Πιάνουν δουλειά τα λιμάνια σε Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ- Ετοιμάζεται ο «χερσαίος διάδρομος»

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 13:55
UPD:13:58
A- A A+

Η αποναρκοθέτηση των λιμανιών του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης, που καταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, έχει ολοκληρωθεί και τα δύο λιμάνια είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τις αποστολές σιτηρών, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας.

«Η αποναρκοθέτηση του λιμανιού της Μαριούπολης ολοκληρώθηκε. Λειτουργεί κανονικά και παρέλαβε τα πρώτα του φορτηγά πλοία», δήλωσε ο Σεργκέι Σόιγκου.

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη νότια Ουκρανία έχουν παύσει από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, αυξάνοντας τις τιμές των σιτηρών. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι αποσπά ζωτικής σημασίας προμήθειες σιτηρών, ισχυρισμούς που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «αξιόπιστους», ενώ η Μόσχα απαντάει ότι οι δυτικές κυρώσεις ευθύνονται για την κατάσταση, η οποία απειλεί να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Σόιγκου είπε επίσης ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν τις «απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη επανέναρξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Ρωσίας, Ντονμπάς, Ουκρανίας και Κριμαίας» και ξεκίνησαν την παράδοση φορτίων στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη, Μπερντιάνσκ και Χερσώνα στις 1.200 χλμ (750 μίλια) σιδηροδρομικών γραμμών που άνοιξαν ξανά.

Να σημειωθεί ότι η δημιουργία ενός «χερσαίου διαδρόμου» μεταξύ της Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, αποτελεί σημαντικό μέρος της ρωσικής στρατηγικής από την έναρξη της επίθεσής της.

Αναφερόμενος στον αριθμό των Ουκρανών που έχουν παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου, ο Σόιγκου υποστήριξε ότι είναι περίπου 6.489 στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένων 126 τις τελευταίες πέντε ημέρες. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή