Μόσχα: Τι απαντάει στις κατηγορίες για σεξουαλική βία στην Ουκρανία

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 13:06
UPD:13:08
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Στις κατηγορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασκούν σεξουαλική βία στην Ουκρανία απάντησε η Μόσχα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας ως «ψέματα» τις αναφορές σεξουαλικών επιθέσεων

Η συνεδρίαση ήταν «θερμή» καθώς σημειώθηκε ένταση όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες τροφίμων ως «πύραυλο κατά των αναπτυσσόμενων χωρών», υποστηρίζοντας ότι το Κρεμλίνο είναι υπεύθυνο για την επικείμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι δηλώσεις του εξόργισαν τον Ρώσο πρεσβευτή Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος αποχώρησε. 

Οι προμήθειες τροφίμων δεν ήταν όμως το μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Η Ρωσία κλήθηκε να σταματήσει τη σεξουαλική βία που φέρεται να διαπράττεται από τις στρατιωτικές της δυνάμεις, ισχυρισμούς που η Μόσχα κατήγγειλε ως «ψέματα» σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι εκκλήσεις για τερματισμό της σεξουαλικής βίας στην Ουκρανία έγιναν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. «Εναπόκειται στη Ρωσία να σταματήσει τους βιασμούς, τη βία και τις φρικαλεότητες μέσα από τις τάξεις της», είπε η πρέσβης των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στη συνάντηση. «Αποτελεί ευθύνη της Ρωσίας να τερματίσει αυτόν τον ασυνείδητο, απρόκλητο πόλεμο εναντίον του λαού της Ουκρανίας και καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να κάνει ακριβώς αυτό», είπε.

Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ κατήγγειλε τις «ωμότητες» της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Αυτά τα εγκλήματα πρέπει να τιμωρηθούν και θα τιμωρηθούν. Για να λογοδοτήσουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι, χρειαζόμαστε στοιχεία και τώρα βοηθάμε στη συλλογή των στοιχείων αυτών των εγκλημάτων», είπε.

Απαντώντας ο Νεμπένζια αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για σεξουαλική βία από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» γι' αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλείται το πρακτορείο AFP.

Ωστόσο, τέτοιοι ισχυρισμοί «ενισχύονται», δήλωσε η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία, Πραμίλα Πάτεν. Η ίδια ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη για τα εγκλήματα σεξουαλικής βίας σε οποιαδήποτε ειρηνευτική.  «Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι οι αμνηστίες για εγκλήματα σεξουαλικής βίας απαγορεύονται ρητά», είπε.

Τον Απρίλιο, ο ΟΗΕ ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για σεξουαλική βία στην Ουκρανία, μετά από ισχυρισμούς ότι ρωσικά στρατεύματα είχαν διαπράξει τέτοια εγκλήματα σε κατεχόμενες περιοχές της χώρας. Μέχρι τις 3 Ιουνίου, ο ΟΗΕ είχε λάβει αναφορές για 124 καταγγελίες για σεξουαλική βία που σχετίζεται με συγκρούσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή