«Η ενότητα της Ευρώπης για την Ουκρανία γίνεται πιο δύσκολη», λέει η Εσθονή πρωθυπουργός

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 17:30
UPD:17:40
REUTERS/PETER NICHOLLS
A- A A+

Η ευρωπαϊκή ενότητα σχετικά με την απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποδεικνύεται δύσκολο να διατηρηθεί ενόψει των επιπτώσεων του πολέμου στον πληθωρισμό και το βιοτικό επίπεδο σε ολόκληρη την ήπειρο, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας.

Η Κάγια Κάλας επέκρινε επίσης τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την προσπάθεια να παράσχει στον Βλαντιμίρ Πούτιν μια διπλωματική διέξοδο από τη σύγκρουση, λέγοντας ότι το μόνο αποτέλεσμα ήταν να δώσει στον Ρώσο ηγέτη την πεποίθηση ότι δεν θα απομονωθεί ούτε θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου από τον στρατό του.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που οι κυρώσεις αρχίζουν να βλάπτουν την πλευρά μας», είπε η Κάλλας, η οποία έχει αποκτήσει μια αυξανόμενη φήμη ότι αντιστέκεται στον Πούτιν. «Στην αρχή οι κυρώσεις ήταν δύσκολες μόνο για τη Ρωσία, αλλά τώρα φτάνουμε σε ένα σημείο που οι κυρώσεις είναι επώδυνες για τις δικές μας χώρες και τώρα το ερώτημα είναι πόσο πόνο είμαστε διατεθειμένοι να υπομείνουμε. Είναι διαφορετικό για διαφορετικές χώρες. Η ενότητα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας».

Και πρόσθεσε: «Το φυσικό αέριο μπορεί να είναι ακριβό, αλλά η ελευθερία είναι ανεκτίμητη. Οι άνθρωποι που ζουν στον ελεύθερο κόσμο δεν το καταλαβαίνουν πραγματικά αυτό».

Είπε ότι ως έφηβη είχε απελευθερωθεί από μια ρωσική ολοκληρωτική φυλακή – η Εσθονία προσαρτήθηκε από την ΕΣΣΔ μέχρι το 1991. «Ξέρω πώς είναι και αυτή είναι η εμπειρία των κεντρικών και ανατολικών χωρών», είπε. «Αλλά αυτή είναι μια εμπειρία που ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν, επομένως οι αξίες μπορεί να φύγουν από το παράθυρο μόλις νιώσετε την πίεση».

Η Εσθονία έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ και η κυβέρνηση συνασπισμού της Κάλας κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή, οδηγώντας την να προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση σε συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες.

Η Κάλλας επέκρινε τον Μακρόν επειδή μίλησε με τον Πούτιν, τον οποίο κατηγόρησε ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου. Είπε: «Δεν βλέπω κανένα νόημα να του μιλήσουμε αν θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι είναι απομονωμένος και το μήνυμα είναι ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος γι' αυτό και θα λογοδοτήσει για όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν».

«Ανησυχώ πολύ από τις πρόωρες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή ειρήνη, καθώς η κατάπαυση του πυρός δεν σημαίνει ότι οι θηριωδίες θα τελειώσουν στα κατεχόμενα. Έχουμε ήδη κάνει αυτό το λάθος τρεις φορές, στη Γεωργία, το Ντονμπάς και την Κριμαία, και δεν μπορούμε να το κάνουμε ξανά».

Είπε ότι μέχρι το τέλος της σοβιετικής κατοχής της Εσθονίας το ποσοστό των Ρώσων στον πληθυσμό είχε αυξηθεί από 2% σε 30% και φοβόταν ότι θα έχει την ίδια μοίρα με την Ουκρανία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή