ΔΠΔ: Αδεια να παραχωρήσει συνέντευξη ζήτησε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008 08:58
A- A A+

Την άδεια να παραχωρήσει συνέντευξη σε ένα ολλανδικό περιοδικό, ζήτησε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώτη Γιουγκοσλαβία, προειδοποιώντας ότι εάν δεν γίνει το αίτημά του αποδεκτό, αυτό θα συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το αίτημα αυτό του πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας απευθύνεται στο νέο, Τζαμαϊκανό πρόεδρο του Δικαστηρίου, κ. Πάτρικ Ρόμπινσον, ενώ ανάλογο αίτημα του Κάρατζιτς στη Γραμματεία του ΔΠΔ είχε απορριφθεί.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, έχει ζητήσει να διατηρεί επαφή με τα μέσα ενημέρωσης, καθώς, όπως λέει, σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζεται το δικαίωμά του στην "ελεύθερη έκφραση", καθώς και η αρχή της ισότητας όλων των πλευρών στη διαδικασία.

Αιτιολογώντας το αίτημά του αυτό, τονίζει ότι η Εισαγγελία του Δικαστηρίου της Χάγης τον έχει "δαιμονοποιήσει" όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως και ο Αμερικανός διπλωμάτης, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος αρνήθηκε αυτό που ο ίδιος υποστηρίζει, ότι, δηλαδή, υπήρξε συμφωνία μεταξύ τους για "ασυλία", εάν απομακρυνθεί από την πολιτική και κοινωνική ζωή.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς συνελήφθη στο Βελιγράδι, στις 21 Ιουλίου και εννέα ημέρες αργότερα εκδόθηκε στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή