Με VPN 24 εκατ. Ρώσοι τον Μάιο για να αποφύγουν τους περιορισμούς στο Διαδίκτυο- Από 1,6 εκατ. τον Φεβρουάριο

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 14:55
UPD:14:57
EPA/SERGEI ILNITSKY
A- A A+

Ένας στους έξι Ρώσους έχει χρησιμοποίησε υπηρεσίες εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) τον περασμένο μήνα για να αποφύγει το «μπλόκο» της πρόσβασης στο Διαδίκτυο από το Κρεμλίνο. Οι υπηρεσίες VPN συγκαλύπτουν την τοποθεσία των χρηστών, επιτρέποντάς τους να βλέπουν αποκλεισμένους ιστότοπους στη χώρα τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Times, 24 εκατομμύρια Ρώσοι χρησιμοποίησαν VPN τον περασμένο μήνα, από 1,6 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο.

Στη Ρωσία έχουν περιοριστεί περισσότεροι από 1.000 ιστότοποι στο Διαδίκτυο. Μεταξύ αυτών: Facebook, Instagram, BBC News και ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Αν και η επισκεψιμότητα σε αυτούς τους ιστότοπους έχει μειωθεί, δεν έχει σταματήσει. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RBC, η επισκεψιμότητα στο Instagram έχει μειωθεί από 39 εκατομμύρια χρήστες την ημέρα σε 34 εκατομμύρια.

Σχολιάζοντας ο ειδικός στο King's College του Λονδίνου,Γκρέγκορι Ασμόλοφ, είπε ότι ο πόλεμος του Κρεμλίνου στο Διαδίκτυο είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικός, γι αυτό και οι αξιωματούχοι επέλεξαν να μην ποινικοποιήσουν τη χρήση VPN. «Το κράτος δεν ενδιαφέρεται εντελώς για ένα πλήρες μπλοκ», είπε. «Καταλαβαίνουν ότι πολλοί Ρώσοι χρησιμοποιούν σελίδες όπως το Instagram και το Facebook όχι ως μέσο για να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει αλλά για να συνδεθούν με φίλους και για λόγους ψυχαγωγίας. Δεν θέλουν να προκαλέσουν μεγάλη απογοήτευση», πρόσθεσε. 

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή