Μεξικό: Συνελήφθη πρώην διοικητής της αστυνομίας

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008 10:20
A- A A+

Συνελήφθη χθες στο Μεξικό ο πρώην αρχηγός της υπηρεσίας της αστυνομίας για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τα καρτέλ των ναρκωτικών, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης των διωκτικών αρχών, ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας (PGR).

Ο Νοέ Ραμίρεζ, πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Ειδικών Ερευνών για το οργανωμένο έγκλημα (SIEDO) είναι ο τελευταίος στη λίστα των υψηλόβαθμων αστυνομικών που συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ραμίρεζ πήγε να καταθέσει στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής και ο δικαστής αποφάσισε να διατάξει την προφυλάκισή του.

H γενική εισαγγελία εξαπέλυσε την επιχείρηση "καθαρά χέρια" τον περασμένο Ιούλιο στις τάξεις της SIEDO, όπου αστυνομικοί ήταν ύποπτοι για αποκάλυψη πληροφοριών στα καρτέλ, προκαλώντας κατά συνέπεια την αποτυχία των επιχειρήσεων κατά των εμπόρων ναρκωτικών.

Αρχικά συνέλαβαν τον διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών της SIEDO και τέσσερις από τους συνεργάτες του, εκ των οποίων 35 άλλοι παύθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Την Κυριακή συνελήφθησαν ο εκπρόσωπος της INTERPOL στο Μεξικό Ρικάρντο Γκουτιέρες Βάργκας και μόλις χθες ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός ανώτερου στελέχους της ομοσπονδιακής αστυνομίας, του Μάριο Αρτούρο Βελάρντε Μαρτίνεζ.

Τα καρτέλ καταβάλλουν από 150.000 έως 450.000 δολάρια το μήνα σε ορισμένους αστυνομικούς με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών, σύμφωνα με τους ανακριτές.

Ο οργανισμός διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας INTERPOL, που εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας ανακοίνωσε, πάντως, την αποστολή ομάδας στο Μεξικό για να "διαπιστώσει αν υπάρχει η παραμικρή υποψία δόλιας χρήσης των συστημάτων της INTERPOL από αξιωματούχους της μεξικανικής αστυνομίας".

"Η Interpol μπορεί να δηλώσει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχε λόγους να αμφισβητήσει την ακεραιότητα του Γκουτιέρες Βάργκας", υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή