Βρετανία: Πρόταση δυσπιστίας κατά Μπόρις Τζόνσον

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 10:36
UPD:10:57
REUTERS/JOHN SIBLEY
A- A A+

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα αντιμετωπίσει πρόταση μομφής προερχόμενη από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματός του, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπρέιντι. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σήμερα. 

Η πρόταση δυσπιστίας έρχεται μετά από μια σειρά σκανδάλων και πρόκειται για μια δραματική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του πρωθυπουργού και των βουλευτών του. 

Οι πιέσεις στον Βρετανό πρωθυπουργό είχαν ενταθεί για το «partygate», όπως αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης τις αποκαλύψεις για τις εκδηλώσεις- πάρτυ στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τα οποία ο Τζόνσον έλαβε πρόστιμο από την αστυνομία. Το σκάνδαλο επιδείνωσε την αίσθηση απογοήτευσης μεταξύ των βουλευτών των Τόρις, μετά από μια σειρά από λάθη και ανατροπές που οδήγησαν το κόμμα να υποχωρήσει στις δημοσκοπήσεις.

Ο Μπρέιντι είπε ότι είχε ενημερώσει τον Τζόνσον την Κυριακή. «Συμφώνησε μαζί μου ότι πρέπει να διεξάγουμε την ψηφοφορία όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος θα ψηφίσουν σε μυστική ψηφοφορία, από τις 18:00 έως τις 20:00 (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος)για το εάν θέλουν ο Τζόνσον να συνεχίσει ως πρωθυπουργός, αφού περισσότεροι από 54 βουλευτές, ή το 15% του κοινοβουλευτικού κόμματος, υπέβαλαν επιστολές ζητώντας ψηφοφορία για πρόταση μομφής. Το 15% είναι το όριο που απαιτείται για να ενεργοποιηθεί η ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη.

«Το όριο του 15% των βουλευτών του κόμματος που επιδιώκουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε», έγραψε ο Μπρέιντι σε επιστολή του στους βουλευτές των Τόρις. «Σύμφωνα με τους κανόνες, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ 18:00 και 20:00 σήμερα 6η Ιουνίου- αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Ανακοίνωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος, ο Τζόνσον για να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, θα πρέπει να εξασφαλίσει μια απλή πλειοψηφία 180 βουλευτών. Οι σύμμαχοι του Βρετανού πρωθυπουργού πιστεύουν ότι θα ξεπεράσει εύκολα αυτό τον αριθμό. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, έπειτα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής για 12 μήνες, αν και βουλευτές των Τόρις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι κανόνες για να επιτραπεί νέα ψηφοφορία εντός αυτής της περιόδου.

Ακόμα κι αν ο Τζόνσον κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, η πικρία και η κατάρρευση της κομματικής πειθαρχίας είναι δύσκολο για οποιονδήποτε πρωθυπουργό να επιδιορθωθεί, σχολιάζουν οι Financial Times, υπογραμμίζοντας πως η Τερέζα Μέι, η οποία «επέζησε» από πρόταση δυσπιστίας το 2018, αποχώρησε ένα χρόνο αργότερα.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή