Φιδονήσι: Ποιος ο ρόλος του στη ρωσική αεράμυνα

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 09:02
UPD:09:04
A- A A+

Το πρωί της Κυριακής η ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο σφυροκοπήθηκε ξανά, για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες. Η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα ήταν πιθανότατα μια προσπάθεια διακοπής του δυτικού δικτύου που εξοπλίζει τις ουκρανικές μονάδες πρώτης γραμμής με στρατιωτικό εξοπλισμό, αναφέρουν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Ιουνίου, ρωσικοί πύραυλοι κρουζ  Kh-101 οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από αέρος, έπληξαν σιδηροδρομική υποδομή στο Κίεβο, πιθανότατα σε μια προσπάθεια διακοπής της παροχής δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές μονάδες πρώτης γραμμής», σημειώνεται στην έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Αναφορικά με τις μάχες που είναι σε εξέλιξη, το βρετανικό υπουργείο αναφέρει: «Στο Ντονμπάς, συνεχίζονται σφοδρές μάχες στην αμφισβητούμενη πόλη Σεβεροντονιέτσκ και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πιέζουν προς το Σλοβιάνσκ ως μέρος της απόπειρας περικύκλωσης των ουκρανικών δυνάμεων».

Στην βρετανική έκθεση υπογραμμίζεται επίσης ότι μετά την απώλεια του ρωσικού καταδρομικού Moskva τον Απρίλιο, οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν μεταφέρει πολλαπλά μέσα αεράμυνας- συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων SA-15 και SA-22- στο Φιδονήσι, στη δυτική Μαύρη Θάλασσα. 

«Είναι πιθανό ότι αυτά τα όπλα προορίζονται για την παροχή αεράμυνας σε σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που επιχειρούν γύρω από το Φιδονήσι. Η δραστηριότητα της Ρωσίας στο Φιδονήσι συμβάλλει στον αποκλεισμό των ουκρανικών ακτών και εμποδίζει την επανέναρξη του θαλάσσιου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών», καταλήγει η έκθεση. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή