Σλοβενία: Σήμερα η ψηφοφορία για τον διορισμό της νέας κυβέρνησης

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008 11:10
A- A A+

Σήμερα θα διεξαχθεί στο σλοβενικό κοινοβούλιο η ψηφοφορία για τον διορισμό της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης της χώρας υπό τον Μπορούτ Παχόρ.

Η ψηφοφορία αναμένεται να κυλήσει ομαλά (σ.σ. τα κόμματα του κυβερνώντα συνασπισμού κατέχουν τις 50 από τις 90 έδρες της βουλής) και στη συνέχεια η νέα κυβέρνηση, η ένατη στην ιστορία του κράτους αυτού, θα ορκιστεί και αύριο αναμένεται να έχει και την πρώτη επίσημη συνεδρίασή της.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Σλοβενίας αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα Zares, το Κόμμα Συνταξιούχων και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και θα έχει 18 υπουργεία, στα πέντε εκ των οποίων οι επικεφαλής είναι γυναίκες.

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι και οι τέσσερις πρόεδροι των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών κ. Παχόρ να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

Το υπουργείο Παιδείας και Τεχνολογίας θα αναλάβει ο πρόεδρος του Zares, Γκρέγκορ Γκομπόλοβιτς, το υπουργείο Περιβάλλοντος ο επικεφαλής του Κόμματος Συνταξιούχων, Καρλ Έριαβετς και το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων η Καταρίνα Κρεσάλ, πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ο οικονομολόγος, Φρανκ Κρίζανιτς, θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, ο Μίτια Γκάσπαρι, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν διοικητής της κεντρικής τράπεζας και υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει τα "ηνία" του υπουργείου Ανάπτυξης και ευρωπαϊκών υποθέσεων και ο Ματέι Λάχοβνικ θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας, μια θέση από την οποία είχε περάσει για σύντομο χρονικό διάστημα το 2004.

Επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα τεθεί ο πανεπιστημιακός Ιβάν Σβέτλικ, ενώ ο ειδικός σε θέματα άμυνας, Λιούμπιτσα Ζέλουσιτς, θα αναλάβει το αντίστοιχο υπουργείο και ο διπλωμάτης Σάμουελ Ζμπόγκαρ θα είναι επικεφαλής της σλοβενικής διπλωματίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή