Η Ελλάδα αντέδρασε με άμεσο, ψύχραιμο, υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο στην απόπειρα αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας στα νότια του Καστελόριζου, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη.
Με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, αφενός απέτρεψε την καθ’ οιονδήποτε τρόπο de facto διεκδίκηση τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και αφετέρου αποσόβησε την πρόκληση έντασης.
Αφού επεσήμανε πως έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες κινήσεις (διαβήματα κτλ) από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής ¶μυνας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι ελληνικές θέσεις είναι ακλόνητα θεμελιωμένες στο Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες και βέβαια στο Δίκαιο της Θάλασσας, όπως διαμορφώθηκε και καταγράφεται στη τελευταία Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Οι μονομερείς τουρκικές ενέργειες που έγιναν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς προηγούμενη συναίνεση της Ελλάδας, δεν έχουν καμιά νομική βάση. Δεν διαμορφώνουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, προηγούμενο. Δεν μπορεί να θέσουν σε οποιανδήποτε αμφιβολία ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως η χώρα μας έχει και διατηρεί ακέραιη τη δυνατότητα να ασκήσει όλα τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, όπως προκύπτουν από τις Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση της χώρας μας, ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε πως υπάρχει μόνο μία ουσιαστική εκκρεμότητα μεταξύ των δύο χωρών, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η οποία μπορεί -και πρέπει- να λυθεί ειρηνικά, με την αξιοποίηση και της δυνατότητας κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Η Ελλάδα –τόνισε- ουδέποτε αρνήθηκε την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα αυτό. Αντιθέτως μάλιστα. Επεδίωξε -και επιδιώκει- την επίλυση της εκκρεμότητας».
«Η στάση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν νοείται και δεν γίνεται ανεκτή η παραμικρή, η ελάχιστη βλάβη στα εθνικά μας δίκαια, τα εθνικά μας συμφέροντα, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επιμένουμε, ταυτόχρονα, στην επιδίωξη βελτίωσης και πλήρους εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «πράξεις αυθαιρεσίας και αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου, πράξεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Δεν γίνονται ανεκτές και δεν βοηθούν, αλλά βλάπτουν, τις διμερείς σχέσεις».
Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το βαθμό της έως τώρα ανταπόκρισης της Τουρκίας στην ειλικρινή βούληση της Ελλάδας για διαρκή βελτίωση των σχέσεών μας, παρατήρησε κατά τη δευτερολογία του, κ. Καραμανλής, τονίζοντας πως η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα και ουσιαστικότερα βήματα προς την κατεύθυνση της αμοιβαία επωφελούς βελτίωσης των σχέσεών της με την Ελλάδα και, κατά προέκταση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ελλάδα δεν θέλει ένταση, αλλά βελτίωση και πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Δεν πρόκειται, όμως, να δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα σε καμιά περίπτωση. Υπερασπίζεται με σταθερότητα τις θέσεις της. Υπερασπίζεται με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα τα εθνικά μας δίκαια, τα εθνικά μας συμφέροντα», κατέληξε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως «πολύτιμο εφόδιο στις προσπάθειες αυτές, στις προσπάθειες κάθε ελληνικής κυβέρνησης, είναι η εθνική σύμπνοια όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Εντυπωσιασμοί για την εξυπηρέτηση παροδικών σκοπιμοτήτων δεν ωφελούν. Πορευόμαστε με σοβαρότητα, με νηφαλιότητα, με αποφασιστικούς χειρισμούς Αυτό υπαγορεύει η εποχή, αυτό επιβάλλουν οι περιστάσεις, αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός».
Προηγουμένως, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, ζήτησε από την κυβέρνηση να αναπτύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), την οποία όπως είπε, «τρέμει η Τουρκία». «Γιατί να εγκλωβιστούμε στην υφαλοκρηπίδα και στην αμφισβήτηση της Τουρκίας και δεν πάμε στην των 200 μιλίων, την οποία τρέμει η Τουρκία», τόνισε και σημείωσε πως σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, υπάρχει ρητή δέσμευση ότι ΑΟΖ έχει και το νησί.
«Εάν πάμε στα 200 μίλια, τότε αποκλείουμε την Τουρκία. Εάν την αναπτύξουμε όπως και η Κύπρος, τότε γειτνιάζει η ΑΟΖ με την Κύπρο και αυτός είναι ο φόβος της Τουρκίας, η οποία θέλει να μπει ανάμεσά μας με μία δική της ΑΟΖ», εκτίμησε ο κ. Καρατζαφέρης.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε ότι ΑΟΖ έχει κάνει και η Τουρκία με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, η ΕΕ σε όλα τα θαλάσσια σύνορά της εκτός της Μεσογείου, και οι ΗΠΑ από το 1983 στα δικά τους νησιά, καλώντας την κυβέρνηση να πιέσει τις Βρυξέλλες να θεσπίσει ΑΟΖ και στη Μεσόγειο. «Τότε -ανέφερε- αυτομάτως εμείς θα είμαστε κερδισμένοι της υπόθεσης χωρίς να εμπλακούμε σε επικίνδυνα παιχνίδια με την ¶γκυρα».