Η «υπόθεση» Χρηματιστήριο

Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022 08:09
UPD:08:18
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

Ορισμένα από τα βασικότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το επίπεδο ποιότητας κάθε χρηματιστηριακής αγοράς είναι ο μέσος ημερήσιος τζίρος, ο μέσος ημερήσιος αριθμός συναλλαγών, η συχνότητα με την οποία οι εταιρείες προστρέχουν σε ομολογιακές εκδόσεις, η υποβολή αιτημάτων εισαγωγής νέων εταιρειών στην αγορά, ο χαμηλός αριθμός διαγραφών, όπως και οι αξίες των μερισμάτων που διανέμονται σε ετήσια βάση στους μετόχους.

Γεγονός είναι ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο «νοσεί». Παρουσιάζει αδυναμία προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος, κρίνοντας από τον ρηχό ημερήσιο τζίρο του, τον χαμηλό αριθμό συναλλαγών, τις συχνότατες διαγραφές, τις απειροελάχιστες νέες εισαγωγές, τις έντονες και πολλές φορές εκτός διεθνούς κλίματος μεταβολές του Γενικού Δείκτη, καθώς και τη συγκέντρωση του κύριου όγκου της κεφαλαιοποίησης σε λίγα και ισχυρά «χαρτιά».

Το κρισιμότερο όλων, ωστόσο, είναι ότι το Χ.Α. έχει περιέλθει σε αυτή την πραγματικά προβληματική κατάσταση εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Το αρνητικό κλίμα... καλά κρατεί και είναι να διερωτάται κανείς πότε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα πάρει... μπροστά.

Η «υπόθεση» Χρηματιστήριο θα πρέπει να απασχολήσει κεντρικά την κυβέρνηση. Η Ελλάδα εξήλθε των μνημονίων, βελτίωσε τα μακροοικονομικά της μεγέθη, επέστρεψε στην ανάπτυξη, διαθέτει ισχυρά εργαλεία χρηματοδότησης νέων επενδύσεων, οι τράπεζές της εξυγιάνθηκαν, ωστόσο τη θετική αυτή τάση δεν την ακολούθησε το Χ.Α. και το χειρότερο όλων είναι ότι οι γενικότερες συνθήκες δεν το ευνοούν. 

Η πανδημία «ταλαιπωρεί» την εγχώρια αγορά πάνω από δύο έτη, η γεωπολιτική κρίση ήδη προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ η χώρα εισέρχεται σε μια πιθανώς μακρά προεκλογική περίοδο, με αμφίβολη μάλιστα -μετεκλογικά- την πολιτική σταθερότητα, τουλάχιστον για ένα ολιγόμηνο διάστημα.
Σήμερα, δε, η προσοχή είναι στραμμένη στα φορο-έσοδα, στις ενισχύσεις, στις ρήτρες, στον πληθωρισμό, στα εθνικά θέματα... ορθώς βέβαια, αλλά κανείς δεν βλέπει προς το Χ.Α..

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή