Πανηγύρι

Κυριακή, 05 Ιουνίου 2022 07:36
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

«Πανηγύρι» έστησαν προ ημερών σε Μαξίμου και Σταδίου 29 για την αύξηση στον κατώτατο μισθό. Τα 43 ευρώ παραπάνω καθαρά που θα λαμβάνουν εφεξής περίπου 600.000 εργαζόμενοι, αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για διθυραμβικές δηλώσεις. Τα social media «πήραν φωτιά». Άλλωστε, η χαρά της επικοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτη, από την σημερινή κυβέρνηση…

Μήπως όμως τα πανηγύρια θα έπρεπε να περιοριστούν; Όταν η έκθεση της ΓΣΕΕ βγάζει μείωση αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού από 18% έως 28%,  ανάλογα εάν αφορά μισθωτούς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, μάλλον χρειάζεται περισσότερη εγκράτεια και περισυλλογή από τους κυβερνώντες. Μπορεί τα στοιχεία να αναφέρονται στον Απρίλιο, όμως με μια απλή αναγωγή, φαίνεται ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα ήταν περίπου 9%, αν ο κατώτατος μισθός είχε αυξηθεί ένα μήνα νωρίτερα. Άρα, τα 43 ευρώ που θα πάρουν οι χαμηλόμισθοι, τα έφαγε ο πληθωρισμός.

Επίσης, τον Ιούνιο αναμένεται και νέα αύξηση στις κατώτατες αποδοχές; Μήπως κάθε μήνα θα έχουμε και μια μικρή «τονωτική ένεση» στους κατώτατους  μισθούς και δεν το ξέρουμε; Γιατί, αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, τότε μάλλον στην Κυβέρνηση,  επέλεξαν να μοιράσουν… καθρεφτάκια σε ιθαγενείς. Υπενθυμίζουμε ότι το «τέρας» του πληθωρισμού δεν αναμένεται να εξοντωθεί ούτε εύκολα, ούτε άμεσα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ακρίβεια θα είναι διαρκής και η επιβάρυνση στο μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών, θα είναι αυξανόμενη. Άρα, αν δεν βρεθεί ένα «μαγικό ραβδάκι» να αυξάνει αντίστοιχα και τους μισθούς, τότε η πίεση στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, σύντομα θα γίνει ακόμα πιο αφόρητη.

Ας μην προσπαθούν συνεπώς, στην κυβέρνηση να ωραιοποιήσουν επικοινωνιακά, μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, ξεχάστηκε κιόλας από τους πολύπαθους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Ήρθε βλέπετε ο Ιούνιος, μαζί με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, μαζί με τις νέες αυξήσεις στα καύσιμα, μαζί με τα νέα «τσιμπημένα προς τα πάνω» προϊόντα στα super market. Και  έπεται ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και μετά ένα πολύ ζόρικο φθινόπωρο.

Αλήθεια, πού ήταν η κυβέρνηση το 2020 και το 2021, όταν υπήρχε το χρονικό περιθώριο για αυξήσεις στις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα; Τότε, αντί αύξησης, οι εργαζόμενοι έλαβαν ένα τεράστιο μηδενικό και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, ελέω πανδημίας. Και τώρα τρέχουμε. Ε, όχι και να πανηγυρίζουμε…

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή